Implementering og Gevinstrealisering
Vores implementeringsguide inspirerer dig til at tænke, forberede og planlægge implementeringen grundigt, så du høster alle gevinster ved dit projekt.
Når mennesker skal gøre noget andet end det ’vi plejer’
Uanset om du skal integrere en ny sundhedsløsning i daglig praksis, om I får nye arbejdsgange, om I får ny strategi eller noget helt andet, handler implementering om, at mennesker skal gøre noget anderledes.
Det er en vanskelig proces, fordi ønsket om at fastholde ’det plejer vi’ er en naturlig menneskelig reaktion over for forandring.
Derfor er en helt central pointe, at det aktive arbejde med implementering – med at skabe forandring og forankring allerede begynder, når projektidéen og forandringstanken opstår.
Implementeringsguiden guider dig på vej
Implementering skal følge projektet hele vejen. Fra en forandringstanke og projektidé opstår, over beslutning om at igangsætte et tiltag, til det er evalueret, justeret og forankret i daglig praksis. Implementeringen skal med andre ord tænkes ind parallelt med de andre faser.
Tobias Thuesen Marling, PMO-konsulent i Syddansk Sundhedsinnovation, er sammen med flere kolleger ansvarlig for implementerings- og gevinstrealiseringsarbejdet. Han forklarer,
- Implementering må ikke tænkes for snævert, som en afsluttende fase i et projekt. Det skal tænkes ind allerede i det øjeblik at projektidéen opstår og det sker ved brugerinddragelse i hverdagspraksis. Ingen metoder er komplette i sig selv. Men kombineres de rigtigt i forhold til det enkelte projekt, er man rigtig godt på vej til at skabe succes med implementering.
Med Implementeringsguiden fra Syddansk Sundhedsinnovation får du inspiration til alle implementeringens temaer og faser, såsom:
- Drivkræfter bag forandringstiltagene
- Interessenter
- Forandringens påvirkning
- Involvering
- Ønskede gevinster
- Implementeringsplan
- Organisationens parathed
- Accelereret implementering
- Barrierer for implementering
- Kompetenceudvikling
- Forankring
- Høste gevinster.
Du kan bruge implementeringsguiden på flere måder. Udvælg de temaer, der er aktuelle for dig og udforsk dem nærmere eller kontakt os, hvis du gerne vil have sparring på, hvilket værktøj der kan være mest relevant for dig. Vi vil også løbende opdatere denne side med endnu flere metoder, du kan benytte dig af.
Gevinstrealisering. Hvad? Hvorfor? Hvornår? Hvordan?
Man kan også spørge: Høster du gevinsterne ved dit projekt? Ofte investeres der i projekter uden tilstrækkeligt fokus på, om de forventede gevinster realiseres. Syddansk Sundhedsinnovation har udviklet et Gevinstrealiserings-kit med gode råd og konkrete redskaber til dit arbejde med gevinstrealisering.
Gevinstrealiserings-kittet består af:
- En kort guide til Gevinstrealisering med baggrunden for hvorfor vi i Syddansk Sundhedsinnovation synes det er så godt et redskab og vejledning til hvordan du selv kommer i gang.
- Gevinstrealiseringskort som er en række overskrifter på den ene side med forklaring bag på (vi har valgt de områder vi synes er de vigtigste).
- Et simpelt gevinstrealiseringsdiagram og et udvidet gevinstrealiseringsdiagram, som kan bruges som udgangspunkt for gennemgangen af elementerne i Gevinstrealisering (man starter fra højre og arbejder sig mod venstre).
- Formålsanalyse og Gevinstplan som kan bruges til støtte og videreudvikling af elementerne i diagrammet.
Vi håber du får glæde af materialet. Det kan printes og anvendes sammen med andre – enten som gevinstdiagram i stor størrelse med plads til post-its, kortene som overskrifter du selv hænger op og dermed laver dit eget diagram eller du kan sende de digitale udgaver videre.
Det primære formål med arbejdet er at bruge materialet som forventningsafstemning med alle niveauer af projektet samt at vælge de dele af metoden, der giver mest mening for dig og det specifikke projekt.
Materialet er udarbejdet med udgangspunkt i Implement Consulting Groups metoder og vi henviser til deres bog: "Gevinstrealisering. Skab mere værdi i dine projekter" af Rasmus Rytter, Jesper Krøyer Lind og Per Svejvig. Ønsker du at dykke dybere ned i arbejdet med Gevinstrealisering er det et godt sted at starte.
Vi udvikler løbende på materialet og der vil kommende flere initiativer hen ad vejen fra vores side. Maria Hardt Schønnemann, specialkonsulent i Syddansk Sundhedsinnovation, forklarer, at arbejdet med gevinstrealisering er givende og relevant i ethvert projekt,
- Jeg anbefaler, at du gør Gevinstrealiserings-kittet til en fast del af din værktøjskasse som projektleder. Du får diagrammer, skemaer og forklarende ’kort’ for gevinstrealiseringens forskellige elementer, som hands-on leder dig igennem gevinstrealiseringens trin.
Kontakt
Maria Hardt Schønnemann
Konsulent
Styring, Udvikling og Viden
29 64 58 84 mhs@rsyd.dk Maria Hardt Schønnemann på LinkedIn
Tobias Thuesen Marling
PMO-konsulent, teamkoordinator
Styring, Udvikling og Viden
23 34 67 14 ttm@rsyd.dk