Skip til primært indhold

Det Digitale Sundhedscenter

Det Digitale Sundhedscenter er et partnerskab mellem region, kommuner og patientforeninger om digitale tilbud til borgere med forskellige kroniske sygdomme eller behov for støtte til sunde vaner

Det Digitale Sundhedscenter tilbyder en række digitale forløb med fokus på at styrke mestring af kroniske sygdomme, fremme sundhedskompetencer og motivere til ændring af vaner. Målgruppen inkluderer borgere med type 2-diabetes, KOL eller hjertesygdom. Samt personer der ønsker sunde vaner, ønsker at blive røgfri eller lever med vedvarende smerter.

De digitale forløb er tilgængelige i appen "Mit liv – min sundhed", som primært fungerer som borgerens egen indgang til støtte og viden. Deltagelse kan ske via mobil enhed, så både borgere og pårørende kan hente inspiration og vejledning, når det passer dem.

De digitale tilbud tiltrækker målgrupper, der normalt ikke benytter sig af de kommunale tilbud, og giver dermed flere mennesker mulighed for at deltage i sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter. De kan starte selvstændigt eller med støtte fra kommunale fagpersoner.

Det Digitale Sundhedscenter transformerer måden at løse opgaver på ved at udvikle og drive de digitale tilbud i et partnerskab på tværs af kommuner, region og civilsamfund. Borgerne er ligeledes aktivt involveret i designprocessen og udviklingen af indholdet.

Dette samarbejde sikrer optimal ressourceudnyttelse på tværs af kommuner i en tid med stor mangel på sundhedsfaglige og et stigende antal borgere med kroniske sygdom.

Tilbuddene er udviklet gennem forskellige projekter støttet af en række fonde.

Nøgleprojekter under Det Digitale Sundhedscenter:

Digital Patientuddannelse

Dette projekt, som løb fra januar 2015 til december 2017, var målrettet borgere med type 2-diabetes og hjertesygdomme. Projektet var det første projekt under Det Digitale Sundhedscenter og var baseret på e-læring og webinarer. Erfaringerne fra projektet dannede grundlag for at etablere et partnerskab om drift og videreudvikling af digitale tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse.

Læs evalueringsrapport for "Digital Patientuddannelse. For borgere med type 2-diabetes og hjertesygdom", april 2018.

Digital Diabetes

Fra januar 2019 til juni 2021 blev projektet gennemført med støtte fra Sundhedsstyrelsens pulje Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare diabetespatienter. I projektet blev første version af appen ”Mit liv – min sundhed” udviklet.

I projektperioden var den primære målgruppe for ”Mit liv - min sundhed” sårbare borgere med type 2-diabetes samt sårbare borgere, der på grund af deres sundhedsadfærd er i forhøjet risiko for at udvikle kronisk sygdom. Disse målgrupper har behov for støtte til at opnå sunde vaner. Appen blev derfor udviklet til at give enkle redskaber og viden, som er formidlet visuelt, overskueligt og handlingsorienteret.

Bliv Digital Kompetent

Projektet "Bliv digital kompetent" (jan. 2019 – jun. 2020) blev støttet af Sundheds- og Ældreministeriets pulje til løft af digitale kompetencer hos sundhedspersoner. Projektet blev gennemført i samarbejde mellem Syddansk Sundhedsinnovation, Steno Diabetes Center Odense, Tværsektorielt Samarbejde i Region Syddanmark, flere kommuner, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole samt UC SYD.

Formålet var at styrke de digitale kompetencer hos sundhedsfagligt personale i kommuner og på sygehuse via praksisorienteret undervisning. Fokus var på teknologiforståelse, anvendelse af digitale teknologier og kommunikation med borgere i forbindelse med digitalt understøttet behandling, pleje og rehabilitering.

"Bliv Digital Kompetent" understøttede implementeringen af Det Digitale Sundhedscenter ved at sikre, at sundhedsfaglige er rustet til digital kontakt med borgerne. Projektet er afsluttet, men erfaringer og resultater videreføres i det tværprofessionelle valgfag "Digitalisering og Relationsdannelse" og et tilsvarende diplom-fag for sundhedsprofessionelle.

”Sundhed sammen hjemmefra” videreudvikling af digitale patientuddannelser

Fra januar 2021 til juli 2023 blev der med midler fra TrygFonden udviklet digitale patientuddannelser for borgere med KOL og yderligere to hjertesygdomme. Der blev også udviklet forløb for dem, der ønsker at ændre vaner inden for mad, bevægelse og rygning.

Læs mere om Sundhed sammen hjemmefra.

Mestring, motivation og smertehåndtering (MeMoS)

I projektet MeMoS (januar 2022 - april 2024) blev der udviklet et forløb til mennesker, som lever et liv med vedvarende smerter. Forløbet, ”Et bedre liv med smerter”, kan findes i appen ”Mit liv – min sundhed” og indeholder viden og værktøjer til mennesker, som lever et liv med vedvarende smerter.

Kompetencer til digital ledelse

Projektet ”Kompetencer til Digital ledelse” (januar 2024 – december 2024) vil udvikle og afprøve et uddannelseskoncept for ledere, der skal klæde dem på til at stå i spidsen for den digitale tranformation. Uddannelseskonceptet har til formål at ruste ledere til effektivt at forstå, håndtere og lede digitaliseringen inden for sundhedssektoren.

I projektet deltager mere end 30 ledere i to workshops og en række online webinars. Deltagerne skal desuden arbejde i deres egen organisation med det tillærte og en case, som de selv har valgt.

Kræfter

Projektet "Kræfter" (januar 2024 – december 2027) udvikler et digitalt rehabiliteringsforløb til kræftramte.

Som en del af det store EU-projekt, "Joint Action Prevent NCD", har Det Digitale Sundhedscenter udvidet sit fokus til at omfatte kræftområdet. Projektet sigter mod at adressere flere aspekter ved livet med kræftdiagnose.

Det digitale rehabiliteringsforløb vil være tilgængeligt via appen "Mit liv – min sundhed", hvor kræftramte kan følge deres kræftforløbet i eget tempo og hjemmefra. Formålet er at forbedre livskvaliteten og helbredet hos kræftramte ved at forebygge kroniske senfølger efter sygdommen. Målgruppen er voksne over 18 år, der enten er i aktiv behandling eller er færdige med deres behandlingsforløb.

Samarbejdspartnere

Det Digitale Sundhedscenters partnerskab består af en række kommuner, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, Lungeforeningen, Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende (FAKS) og Region Syddanmark (Syddansk Sundhedsinnovation, Tværsektorielt Samarbejde og Steno Diabetes Center Odense).

En liste over aktuelle partnere fremgår af partnerskabets hjemmeside, detdigitalesundhedscenter.dk.

Driften af partnerskabets tilbud er finansieret af kommunerne i fællesskab, mens projekter er finansieret af puljer (Digital Diabetes – Sundhedsstyrelsen, Digital Patientuddannelse og Bliv Digital Kompetent og Kompetencer til digital ledelse – Sundhedsministeriet, Sundhed sammen hjemmefra – TrygFonden, MeMoS – Sygeforsikringen Danmark).

Kontakt

Marie Harup Jensen

Innovationskonsulent, teamkoordinator, antropolog

Brugercentreret Innovation


20 56 69 42

Trine Mosbæk Sørensen

Projektmedarbejder

Brugercentreret Innovation


29 31 27 51
APPFWU02V