Skip til primært indhold

DataDonor – borgerskabte data kan styrke fremtidens sundhedsvæsen

I takt med at flere af os har en smartphone eller bruger andre wearables, samler vi store mængde data om os selv. Data som vi mere eller mindre ubevidst sender videre til store virksomheder, der ofte bruger dem til kommercielle forhold. Men hvad nu hvis vi kunne bruge de data til noget større?

DataDonor - Doner dine data til gavn for vores fælles sundhed

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

I Syddansk Sundhedsinnovation har vi udviklet DataDonor - en app der gør det muligt at donere aktivitets- og bevægelsesdata til forsknings- og udviklingsprojekter i det offentlige sundhedsvæsen.

Donation af borgerskabte data kan være med til at forbedre forebyggelse og behandling - og potentielt redde liv

Er du interesseret i at bruge DataDonor?

Vil du høre mere om DataDonor? Er du interesseret i bruge DataDonor i et projekt, som kliniker, forsker eller projektejer? Så er du velkommen til at kontakte specialkonsulent Nanna Rasmussen, 2168 6678, nmr@rsyd.dk.

QR-kode til download af DataDonor-appen - koden leder automatisk til rette kilde afhængigt af din device.

Vi tilbyder:

  • DataDonor gør det muligt for brugere at donere aktivitets- og bevægelsesdata til gavn for udvikling af et bedre sundhedsvæsen
  • DataDonor gør det muligt at opsamle borgerskabte aktivitets- og bevægelsesdata til forsknings- og udviklingsprojekter
  • DataDonor sætter spot på at skabe gennemsigtighed i forhold til hvad og hvem man donerer sine data til, ligesom den understøtter debatten om værdien af borgerskabte data
  • DataDonor tilbyder sikker opbevaring af data på Region Syddanmarks servere
  • DataDonor tilbyder samtykke via MitID.

Sådan virker DataDonor?

Infrastrukturen bag DataDonor er bygget op som en projektplatform på Region Syddanmarks Nomad-platform. Brugeren giver samtykke via MitID og vælger selv hvilke projekter de ønsker at donere data til. Samtykke kan til enhver tid trækkes tilbage. Data overføres via integration med Apple Health eller Google Fit.

Projekter i DataDonor - forskellige muligheder

  • Anonym donation til at spotte trends og tendenser på populationsniveau. Fx viden om hvor meget datadonorer sover i gennemsnit.
  • Pseudoanonym donation til sammenligning af fx individer og grupper. Her vil datadonorerne ikke være kendt med identitet, men blot med en unik kode. Det vil gøre det muligt at sammenligne f.eks. antallet af skridt mellem individ x og y, eller mellem fx aldersgrupper, køn ect.
  • Personhenførbar donation til forsknings- og udviklingsprojekter der ønsker at få øvrig viden beriget med aktivitetsdata. Systemet er designet til at beskytte og administrere følsomme personoplysninger som fx cpr. nr.

Som forsker/projektejer kan du definere, hvilke aktivitetsdata du ønsker at få indsamlet til netop dit projekt. Der er mulighed for indsamling af både anonyme og personhenførbare data, ligesom det er muligt at tilgå aktivitetsdata tilbage i tiden (retrospektivt), så længe smartphone eller device har opsamlet data. 

Samarbejdspartnere

Tak til Capgemini for jeres ekstraordinære indsats og gode samarbejde i udvikling af DataDonor.

Tak til Regional IT, Region Syddanmark for jeres arbejde med Nomad-platformen.

Kontakt

Nanna Rasmussen

Specialkonsulent, teamkoordinator

Brugercentreret Innovation


21 68 66 78
APPFWU02V