Skip til primært indhold

Test af møbler til nyt Odense Universitetshospital

Undersøgelse vurderede hvilke møbler og indretninger, der kunne genbruges på det nye Odense Universitetshospital og hvilke nyindkøb, der var brug for.

Formål

Indsamling af input og behov fra patienter og pårørende i forhold til at afdække, hvordan et rart offentligt sted er indrettet på et somatisk sygehus.

Undersøgelsen skulle bruges til at vurdere, hvilke møbler og indretninger, der skulle henholdsvis genbruges eller indkøbes til det nye OUH.

Hvad gik det ud på?

Som forberedelse til totalentrepriseudbuddet på Steno Diabetes Center Odens faciliterede Syddansk Sundhedsinnovation en brugerproces.

Her bidrog de jordmødre, tandlæger, fodlæger, hjertelæger og børnelæger, der skal benytte centeret, til at tilrettelægge de bedste forløb for forskellige diabetikere. Efterfølgende fandt de tværfaglige specialer ud af, hvordan de ud fra de kortlagte forløb fremadrettet skal samarbejde, hvor de skal opholde sig og hvordan huset dermed bedst kunne disponeres.

En række workshops blev metodisk planlagt ud fra servicedesign med udvikling af repræsentative personaer, brugerrejser og serviceblueprints. Tilgangen skabte et fælles fokus på de mennesker, som skal have glæde af huset.

Syddansk Sundhedsinnovations leverancer

  • Kvalitativ og kvantitativ behovsafdækning
  • Analyse af data
  • Katalog, der beskriver gode møbeltypologier og indretninger til offentlige rum på somatiske sygehuse.

Samarbejdspartnere

  • Projektorganisationen for Nyt Odense Universitetshospital
  • Rengøring og hospitalsservice, Odense Universitetshospital
  • Hygiejneorganisationen, Odense Universitetshospital
  • Arbejdsmiljøorganisationen, Odense Universitetshospital.

Projektperiode: 2016

Citater

- Vi fik bekræftet, at diversitet af møbler er vigtige. Der skal fx være en stol, som passer til bariatriske patienter. Det skal ikke være en bariatristol, men bare være en flot stol, som man også kan sidde i, selvom man er kraftig, projektleder Kristine Nielsen.

- Vi fandt ud at, at møbler og indretning på et hospital er en balanceagt i forhold til graden af hjemlighed. Det handler ikke om at lave en dagligstue eller et sted, hvor man kan hygge sig. Patienter og pårørende ønsker at være på sygehuset, så kort tid som muligt. Det er folk, som er i sorg eller i et behandlingsforløb med mindre, der er tale om en fødsel. Vi skal som arkitekter ikke tro, at vi kan gøre det så hyggeligt, at patienter og pårørende har lyst til a topholde sig på hospitalet og møde nye mennesker. Glem det. Det handler ikke om at skabe mødesteder for mennesker. Folk er der så kort tid, som muligt og søger rolige steder, hvor de kan få fred for øre og øje. De fleste kommer på hospitalet, fordi der er sket noget. Det skal man have respekt for, projektleder Kristine Nielsen.

APPFWU02V