eCAN Plus
EU-projekt skal udbrede digitale sundhedsløsninger til borgere, patienter og sundhedsprofessionelle for at styrke forebyggelse og behandling af kræft i hele Europa.
Formål
Formålet med eCAN Plus er at udbrede digitale sundhedsløsninger til borgere, patienter og sundhedsprofessionelle for at styrke forebyggelse og behandling af kræft i hele Europa.
Mål
- At forbedre digitalt behandlingssamarbejde på tværs af kræftcentre og -organisationer.
- At udvikle og implementere et uddannelsesprogram hos både patienter, borgere og sundhedsprofessionelle, så de bedre kan udnytte teknologier til gavn for kræftbehandling og -pleje.
- At implementere digitale løsninger til kræftbehandling og – forebyggelse i sundhedsvæsnet og udforske mulighederne for anvendelse af disse løsninger.
- At udvikle og implementere en integreret ramme for digital opfølgning og telemonitorering af kræftpatienter i Europa.
Samlet set ønsker eCAN Plus at skabe et effektivt digitalt økosystem, der understøtter kræftbehandling på tværs af landegrænser og sikrer, at alle relevante aktører – både patienter og sundhedsprofessionelle – er godt rustet til at navigere i den digitale sundhedsverden.
Baggrund
eCAN Plus er et europæisk partnerskab med 23 EU-lande og 83 partnere, herunder offentlige sundhedsaktører og sundhedsmyndigheder, universiteter, hospitaler, kræftcentre og –organisationer og patientforeninger.
eCAN Plus er en videreudvikling af den tidligere Joint Action eCAN og trækker på erfaringer fra digitale sundhedsprojekter b.la. Det Digitale Sundhedscenter og EU-projekter som DELIVER og Joint Action PreventNCD.
Aktiviteter
eCAN Plus er struktureret i ni arbejdspakker, hvor Region Syddanmark har særlige roller i følgende:
- WP5: Fremme af forebyggelse og behandling gennem digitale sundhedskompetencer for fagprofessionelle og civilsamfund.
- WP6: Styrket klinisk beslutningstagning i diagnosticering og behandling på tværs af kræftcentre og sektorer via digitale løsninger.
- WP7: Kapacitetsopbygning inden for palliativ telemedicin og digitale løsninger.
- WP8: Kapacitetsopbygning til effektiv anvendelse af telemonitorering og -opfølgning af kræftpatienter.
De danske parters roller og opgaver
Region Syddanmark (Syddansk Sundhedsinnovation) har som Competent Authority ansvaret for det samlede danske partnerskab, og regionen er involveret i flere af projektets arbejdspakker.
- Syddansk Sundhedsinnovation har ledelsen af WP6 som skal udvikle og afprøve digitale sundhedsløsninger i hele Europa. Derudover har SDSI en væsentlig rolle i arbejdspakke 5, der skal fremme digitale sundhedskompetencer hos fagprofessionelle, borgere og patienter.
- Region Syddanmark (Odense Universitetshospital) indgår med et særligt fokus på at sikre sammenhængende patientforløb og gode patientovergange mellem hospitalsbehandling og primærsektoren, med fokus på b.la. sårbare kræftpatienter.
- Region Syddanmark (Sygehus Lillebælt) leder et pilotprojekt inden for palliativ hjemmebehandling for kræftpatienter, der undersøger hjemmemonitorering og udvikling af retningslinjer og best practices for digital/telemedicinsk støtte i palliativ pleje i arbejdspakke 7.
- Region Hovedstaden og Region Sjælland bidrager med etablering af Virtuel Tumor Board, som skal sikre bedre digitalt samarbejde om diagnostik og behandling af kræftpatienter.
MEDCOM
MEDCOMs omfattende viden om nationale og europæiske standarder vil hjælpe eCAN plus med at harmonisere b.la dataudveksling og MEDCOM vil være en del af vores tekniske ekspert råd.
Forventet effekt
eCAN Plus forventes at resultere i:
- Forbedret forebyggelse og behandling af kræftsygdomme i Europa
- Forbedret adgang til digitale sundhedsløsninger/værktøjer for patienter og sundhedsprofessionelle.
- Styrket kompetencer i anvendelsen af digitale løsninger i kræftbehandling og forebyggelse blandt sundhedsprofessionelle og patienter.
- Bedre koordination og kommunikation mellem kræftcentre og -organisationer.
- Styrket egenomsorg for patienter i behandlingsforløb.
- Udvikling af standardiserede digitale sundhedsløsninger på tværs af EU.
Partnere
eCAN plus samlede partnerkreds består af:
- Region Syddanmark: Sygehus Lillebælt, Odense Universitetshospital, MEDCOM, Syddansk Sundhedsinnovation
- Region Sjælland og Region Hovedstaden
- Europæiske universiteter, hospitaler, kræftcentre og -organisationer og patientorganisationer.
Finansiering
Projektet er co-finansieret af Den Europæiske Union.
Projektperiode
- Start 1. maj 2025 – 30. april 2029.
Kontakt

Carsten Jensen
Projektleder
Brugercentreret Innovation
24 96 11 72 carsten.jensen@rsyd.dk Carsten Jensen på LinkedIn