Skip til primært indhold

Opsamling: Arbejdskraftsfrigørende teknologi med fokus på automatisering - Temadag 3. oktober 2024

Hvordan kan vi bruge automatiseringsløsninger som RPA-robotter til at frigive tid til personalet på sygehusene? Det spørgsmål blev der sat fokus på til temadagen for Region Syddanmarks sygehus den 3. oktober 2024.

Temadag om arbejdskraftsfrigørende teknologi
Pitch af cases
Pitch i Plug&Play

Omkring 60 klinikere og andre ansatte fra alle regionens sygehuse og stabe var med, da Syddansk Sundhedsinnovation inviterede til temadag torsdag den 3. oktober 2024.

Denne temadag var den sidste i år og satte fokus på, hvordan automatiseringsløsninger som RPA-robotter kan frigøre tid i hverdagen. RPA, der står for Robotic Process Automation, er en software, der kan assistere med og udføre opgaver på en computer, hvilket potentielt letter arbejdsbyrden for medarbejderne.

Vælg klogt

Jakob Blaabjerg Espesen, læge og programchef for "Vælg Klogt" på Sygehus Lillebælt, præsenterede programmets fokus på at reducere unødvendige undersøgelser og behandlinger. "Vælg Klogt" sigter mod en mere effektiv ressourceudnyttelse ved at fravælge behandlinger, der ikke gavner patienterne.

Programmet handler om at sikre, at indsatser gavner patienterne, og at der derefter kan overvejes prioritering. Dette kan skabe plads til nødvendige behandlinger og forbedre både patientforløb og ressourceudnyttelse.

Derudover støtter programmet en kulturændring, hvor fokus er på at vælge fra frem for til. "Mere er ikke altid bedre," og ved at prioritere nødvendige behandlinger kan risikoen for overbehandling reduceres, samtidig med at ressourcerne anvendes mere målrettet.

Se præsentation.

Eksempler på automatiseringsløsninger med RPA-robotter der er arbejdskraftfrigørende

Fire afdelinger præsenterede deres automatiseringsløsning/er med RPA-robotten Manatee:

Se eksempler på hvordan de forskellige flows fungerer

Efter korte pitch af løsningerne drøftede deltagerne i mindre grupper mulighederne for at lade sig inspirere af løsningerne i egen afdeling. Spørgelysten var stor blandt deltagerne og der blev delt viden og erfaringer på tværs.

Brugen af RPA-robotten Magtalena i Socialstyrelsen

På temadagen præsenterede Peter Kenneth Engholm fra Regional IT og Jakob Steenbuck Møller fra Socialstyrelsen en case om implementeringen af RPA-robotten Magtalena, som blev taget i brug i januar 2024 i Region Syddanmark. Robotten er udviklet til at håndtere indberetninger om magtanvendelser, et område præget af høje krav til rettidighed og nøjagtighed.

Før Magtalena blev implementeret, brugte afdelingsledere store mængder tid på manuelt at overvåge systemet Nexus for indberetninger, ofte forgæves. Desuden var 75% af indberetningerne fejlbehæftede, hvilket medførte betydeligt dobbeltarbejde. Magtalena sikrer nu, at ledere modtager automatiske adviseringer om nye eller ændrede indberetninger, hvilket sparer tid og reducerer manuelle tjek.

Se præsentation.

Hvor står vi nu med RPA-løsninger i Region Syddanmark?

Som afslutning på temadagen gav Trine Ravn, produktmanager i Regional IT, og Mai Hygum Marxen, datachef på Odense Universitetshospital, en opdatering om udviklingen og udbredelsen af RPA-løsninger i Region Syddanmark.

De fremhævede, at implementeringen af RPA handler om mere end teknologi – det er også en proces, der kræver en aktiv involvering fra medarbejderne. Ved at sikre tydelig kommunikation omkring robotternes rolle og fordele skabes der et godt fundament for integrationen af nye løsninger.

Et centralt fokus er at give medarbejderne indsigt i de automatiseringsmuligheder, som RPA tilbyder. Erfaringerne fra OUH viser, at når brugerne først får kendskab til robotterne, ser de flere potentielle anvendelser i deres arbejdsgange.

På Odense Universitetshospital er alle RPA-kompetencer samlet i en enhed, der arbejder med forskellige værktøjer som UiPath, Manatee og SAS. Fokus ligger på at udvikle sikre og effektive løsninger med opmærksomhed på risikohåndtering og informationssikkerhed, mens der samtidig skabes en balance mellem drift og udvikling af robotterne.

Se præsentation.

Kontakt

Stephanie Anker Gents

Projektleder

Brugercentreret Innovation


24 65 50 77

Maria Skov Baungaard

Projektleder

Brugercentreret Innovation


23 29 63 75
APPFWU01V