Skip til primært indhold

Jordemoder på arbejdspladsen – en forsøgsordning

Kan besøg af en jordemoder på arbejdspladsen skabe øget tryghed blandt de gravide og dermed nedbringe deres sygefraværet inden fødslen?

Jordemoder på arbejdspladsen – Hvorfor er det en god idé?

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

- PROJEKTET ER AFSLUTTET

Læs og download projektets afsluttende evaluering:

I dag bliver 2/3 af alle gravide sygemeldt under deres graviditet, og gennemsnitligt har en gravid 48 sygedage.

Projektet 'Jordemoder på arbejdspladsen' har i en forsøgsordning stillet en jordemoder til rådighed på udvalgte regionale, kommunale og private arbejdspladser, herunder de regionale sygehuse, LEGO, Vejle Kommune og Salling Group. Næsten 250 gravide kvinder, deres ledere og arbejdspladser har deltaget.

Her har jordemoderen rådgivet den gravide, hendes leder og arbejdsmiljøorganisationen med fokus på den gravides konkrete arbejdsmiljø - og om der kunne laves tilpasninger for at tilgodese hendes helbred og trivsel.

Forsøgsordningen har været en stor succes

Evalueringen viser, at forsøgsordningen overordnet set har været en stor succes. Både set fra de gravide, lederne og jordemødrenes side.

- Jeg har virkelig følt en kæmpe støtte, følt mig hørt og lyttet til. Fået gode ideer og andet jeg kan gøre forebyggende, og det har virkelig været med til at jeg kommer i mål, og ikke bliver langtidssygemeldt før min barsel!, udtalte en gravid.

91 % af de gravide, der har deltaget, har været overordnet tilfredse med projektet og hele 94 % har oplevet færre bekymringer i deres graviditet. 89 % har oplevet, at projektet har bidraget til øget samarbejde mellem dem selv som gravid og deres leder.

73 % af de deltagende ledere har oplevet, at projektet har været med til at nedsætte den gravides fravær inden fødslen og 81 % har fået større indsigt i og fokus på gravides behov på arbejdspladsen.

Gravide fra alle regionens fire fødesteder

Alle Region Syddanmarks fire fødesteder: Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland har haft gravide med i projektet, som blev gennemført i perioden 1. maj 2021 - 30. juni 2022.

Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital har været leder af projektet, hvor også Arbejdsmedicinsk Klinik på Sydvestjysk Sygehusvar med.

Derudover var Syddansk Sundhedsinnovation partner i projektet, med 

  • at udarbejde grafisk informationsmateriale til arbejdspladser og gravide
  • at understøtte udarbejdelse af spørgeskemaundersøgelse
  • at gennemføre en kvalitativ evaluering af forsøgsordningen ved projektperiodens afslutning
  • Grafisk opsætning af evalueringsrapport og produktion af en film om projektets resultater.

Kontakt

Randi Lehmann Boesen

Innovationskonsulent, teamkoordinator

Brugercentreret Innovation


30 27 26 20 Randi Lehmann Boesen på LinkedIn
APPFWU02V