Opsamling: Videokontakt til sårbare patientgrupper – temadag 5. marts 2025
Videokontakt er blevet en integreret del af sundhedsvæsenets møde med patienter og pårørende. Og i fremtiden vil de digitale muligheder i endnu højere grad blive en naturlig del af den daglige praksis.
Mere end 70 deltagere var 5. marts 2025 med, da Syddansk Sundhedsinnovation afholdt den tredje temadag om virtuelle kontakter mellem patienter, pårørende og sygehus.
Temadagen var årets første og satte fokus på brugen af video i kontakten med særligt sårbare patientgrupper.
Videokonsultationer er efterhånden en integreret del af sundhedsvæsenet og bruges på mange forskellige måder. For sårbare patientgrupper kan video være en værdifuld løsning, der skaber bedre tilgængelighed og tryghed.
Perspektiver på sårbarhed i sundhedsvæsenet
Professor i sårbarhed og sygeplejerske Dorthe Nielsen indledte dagen med et oplæg om temadagens centrale fokus: sårbarhed. Hun belyste de forskellige perspektiver på sårbarhed, der gør sig gældende i sundhedsvæsenet. Og talte om hvordan kultur påvirker vores forståelse af og tilgang til sårbare patienter.
Sårbarhed er sammensat af mange forskellige faktorer bl.a. sociale og kulturelle elementer, og er noget, der er iboende hos alle. Men sårbarhed er kontekstafhængig og opstår i særlige situationer.
Som Dorthe Nielsen siger:
- Vi skal være dygtige til at afdække sårbare situationer, ikke mennesker.
Hun fremhævede også betydningen af den måde, vi taler til og om patienter og pårørende på. Der bør være en opmærksomhed på, hvad fortællinger gør ved os, da de kan ende med at udvikle sig til dæmoniserende handlinger. Det kræver tid at være medmenneskelig for at forstå, hvilke billeder og forestillinger patienten kan have.
Afslutningsvis kom Dorthe med en opfordring:
- Vi skal have fokus på lighed, som opnås i forebyggelse og behandling, når der tages hensyn til, at mennesker er forskellige, har forskellige behov og forskellige ressourcer, samt forskellige oplevelser af sårbarhed. Derfor skal de også have forskellige tilbud og ydelser.
Se præsentationen om perspektiver på sårbarhed i sundhedsvæsenet.
Videndeling i højsædet
Temadagen havde som mål at fremme deling af både viden og erfaringer, herunder både de succesfulde og de mere vanskelige aspekter.
På dagen var tre forskellige afdelinger inviteret til at præsentere deres konkrete erfaringer med brugen af videokontakt i mødet med forskellige grupper af sårbare.
- Videotolkning ved Dorthe Nielsen fra Indvandremedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital. Se præsentation.
- Videokontakt med den sårbare komplekse kroniske smertepatient ved Heidi Røndbjerg og Tram Nguyen Le Fevre fra Smertecenter Middelfart på Sygehus Lillebælt. Se præsentation.
- Videokontakt i den palliative indsats til kræftpatienter og pårørende ved Eithne Hayes Bauer fra Medicinsk Forskningsenhed på Sygehus Sønderjylland og Lene Munk fra Palliativt Team Fyn. Se præsentation.
De tre cases blev præsenteret med en kort 5-minutters pitch, efterfulgt af en 20-minutters session, hvor deltagerne fordybede sig yderligere gennem gruppedialog. De stillede spørgsmål til oplægsholderne og drøftede, hvordan erfaringerne kan overføres til deres egen afdeling.
Fusionsklinikken, en relationsbåren behandling til diabetespatienter med samtidig psykisk sygdom
Som afslutning på temadagen fik sygeplejerske Mette Wallbohm Olsen, centerchef for Steno Diabetes Center Sjælland og leder af Fusionsklinikken, ordet.
Oplægget handlede om Fusionsklinikken, en del af Slagelse Psykiatrisygehus, som henvender sig til patienter med både diabetes og psykiske lidelser.
Som Mette selv beskrev:
– Det er dem, der virkelig er nede og bide i græsset. Patienterne er interessante, fordi de har flere udfordringer på samme tid og skal passe ind i et system, som ikke passer til dem.
Før Fusionsklinikken blev etableret, betød det for målgruppens liv og situation, at de to sygdomme ofte forværrede hinanden, da der manglede et helhedsorienteret syn på patienten. Symptomerne på sygdommene overlapper, hvilket gør det vanskeligt for sundhedspersonalet at vurdere, hvor der skulle foretages justeringer. Med Fusionsklinikken, der nu er i drift, kan der tilbydes én samlet behandling.
Hvis en patient har en aftale på klinikken, men ringer ind, fordi han eller hun ikke kan møde op fysisk, tilbydes patienten at gennemføre mødet virtuelt.
Mette Wallbohm understreger dog, at der er et ønske om, at størstedelen af besøgene skal være fysiske, da det giver størst værdi. Men på grund af de mange udfordringer, denne patientgruppe står over for, kan den virtuelle kontakt være et nyttigt redskab på de mere udfordrende dage.
Se præsentation om Fusionsklinikken.
Kommende aktiviteter
Der vil i løbet af 2025 blive afholdt flere temadage for sygehusene om de to fokusområder.
Næste temadag afholdes den 27. maj 2025 og vil omhandle arbejdskraftsfrigørende teknologi.
Kontakt

Stephanie Anker Gents
Projektleder, cand.scient.san
Brugercentreret Innovation
24 65 50 77 sag@rsyd.dk

Maria Skov Baungaard
Projektleder
Brugercentreret Innovation
23 29 63 75 maria.skov.baungaard@rsyd.dk