Skip til primært indhold

Central genbehandling af fleksible endoskoper

Vakuumpakning af genbehandlede og tørre fleksible endoskoper opfylder krav til renhedsgraden

Download og læs:

Rapporten er ikke fuldt webtilgængelig. Ønsker du en webtilgængelig udgave, henvend dig venligst til sdsi@rsyd.dk, så sørger vi for det.

Det nye Odense Universitetshospital etablerer, som de første i Danmark, en central genbehandling af fleksible endoskoper (FE) organiseret under Sterilcentralen. Genbehandlingen er fordelt på to fysiske lokationer. I dag foregår genbehandlingen af FE decentralt på otte forskellige operations- og ambulatorieafsnit.

Nuværende praksis er, hvilket er essentielt for patientsikkerheden og for det tekniske udstyrs genanvendelighed, at central genbehandling af fleksible endoskoper genbehandles og tørres umiddelbart efter brug. De kan opbevares i op til syv døgn i tørreskab med tilhørende hepafiltreret luftgennemstrømning, men skal anvendes inden for tre timer efter de er udtaget af tørreskab.

Dette foregår i dag i de kliniske områder, som udfører endoskopierne. På det nye OUH bliver der større afstand og logistikmæssigt længere tid mellem genbehandlingen og klinikken. Dette kræver, at der findes en transport og opbevaringsmulighed, som ikke kompromitterer renhedsgraden af endoskoperne efter udtagelse fra tørreskabene.

Til dato er antallet af internationale hospitaler, hvor genbehandling af endoskoper foretages centralt, ganske få.

Central vakuumpakning af genbehandlede endoskoper opfylder krav til renhedsgrad efter opbevaring

Odense Universitetshospital har skelet mod engelske hospitaler, hvor endoskoper vakuumpakkes og opbevares op til 30 dage. Der har kun været adgang til få data og dokumentation for vakuumpakning i England, og disse resultater kan ikke direkte overføres til danske forhold, da renhedsgraden opgøres forskelligt.

I perioden fra august til november 2022 har vakuumpakning af fleksible endoskoper derfor været genstand for test og evaluering.

Sterilcentralen og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling OUH har stået i spidsen for arbejdet med at teste, hvorvidt vakuumpakning af genbehandlede endoskoper opfylder krav til renhedsgrad efter opbevaring.

Testen er foretaget i 3 dele:

  • En tørhedstest, der giver information om, hvornår et endoskop er tørt nok til at vakuumpakkes
  • En pilottest af 8 endoskoper opbevaret i hhv. 7 og 14 dage i vakuumpakning, hvorefter der er udtaget vandprøver fra endoskoperne
  • Et større kontrolleret udrul af vakuumpakkede endoskoper i en afdeling over 4 uger, hvor der er indsamlet skopprøver fra alle kanaler fra 206 endoskoper efter variabel opbevaringstid.

Formålet er dels at vurdere driftsegnethed af metoden samt at kontrollere renhedsgraden i et større materiale.

Den overordnede konklusion er, at vakuumpakning af genbehandlede og tørre fleksible endoskoper opfylder krav til renhedsgraden efter opbevaring i et tidsrum fra få timer til flere dage. Der er dog tale om test på et selekteret materiale i ét endoskopiafsnit, hvor ikke alle typer af fleksible endoskoper har kunnet indgå, og hvor håndteringen er udført af en erfaren sygeplejerske. Herudover er der, den høje renhedsgrad taget i betragtning, tale om et relativt lille materiale designet til kun at kunne påvise større afvigelser fra vanlig kvalitet. En meget væsentlig forudsætning for at kunne opbevare endoskoper i vakuumpakning er en forudgående korrekt procedure omkring genbehandling af det urene FE, dvs. forbehandling under evt. transport, den manuelle vask, maskinelle vask og desinfektion samt tørretiden, så endoskopet er rent og tørt ved pakningen.

Testen har identificeret udfordringer, som der skal arbejdes videre med, hvis vakuumpakning af endoskoper i sin afprøvede form skal være holdbart og robust i praksis. Et eksempel herpå er opbevaringsbakkerne til vakuumpakning af de fleksible endoskoper, der ikke er kompatible med vaske- og tørreskabene samt kassetransportsystemet på det nye OUH. Desuden er arbejdsgangen i forbindelse med vakuumpakningen en ergonomisk vanskelig procedure, der giver risiko for kontaminering af endoskoperne.

Mikrobiologisk Afdeling og Sterilcentralen anbefaler følgende:

  •  At der afsøges løsninger på de identificerede udfordringer; herunder om det er muligt at automatisere dele af pakkeprocessen
  • At test af endoskoper fortsætter i mindre skala med henblik på at inddrage flere personaler i vakuumpakningen og flere typer af endoskoper; herunder afprøvning af længere opbevaringstid i vakuum. Denne del er Mikrobiologisk Afdeling og Sterilcentralen i fuld gang med.
APPFWU01V