Skip til primært indhold

Automatiseret væskeadministration i patientplejen

Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus tester Aquatime - et innovativt drikkeglas, der kan automatisere væskeskemaet og forbedre overvågningen af patienters hydreringen/væskebalance.

En af de hyppigste årsager til indlæggelser og genindlæggelser er dehydrering. 

Når en patient indlægges fastlægges det, om der skal udarbejdes væskeplan og monitoreringen af patientens væskeindgift og –udgift iværksættes.

Manuel væskeregistrering

I dag udføres registrering af væskeindtag i et fysisk væskeskema, som printes og placeres synligt ved alle sengepladser. Skemaet udfyldes i bestemte intervaller i løbet af døgnet med tidspunkt og mængde af væske og skrives efterfølgende ind i journalsystemet.

Denne manuelle registrering er omfattende,  tidskrævende og behæftet med en vis usikkerhed, da den ofte er baseret på et skøn, som sygeplejerskerne skal foretage flere gange om dagen.

Automatiseret væskeregistrering 

Ved at automatisere denne arbejdsgang kan dehydrering af indlagte patienter forebygges, der kan opnås en mere præcis registrering af væskeindtag og sundhedspersonalets store tidsforbrug på manuel væskeregistrering minimeres.

Geriatrisk Afdeling i Svendborg ser et stort potentiale i at anvende løsningen i sundhedssektoren og ønsker at introducere disse på afdelingen.

Som de fleste andre afdelinger oplever de et stort pres på ressourcer og anser det intelligente drikkeglas, som en løsning der kan frigive mange timer hos sygeplejerskerne.

Integrationen til journalsystemet sker i første omgang i Region Syddanmark, hvor Datadonor-platformen muliggør overførelse af væsketal direkte til EPJ-SYD vha. softwarerobotter, som udvikles af Klinisk IT.

Hvilke forbedringer medfører initiativet?

  • Stor besparelse i tidsforbrug ved erstatning af fysiske væskeskemaer
  • Mere tid til patienterne
  • Mere præcis registrering af væskeindtag
  • Forebyggelse af dehydrering
  • Forbedret beslutningsgrundlag for sundhedspersonale
  • Overførelse af væskedata direkte til patientjournal
  • Overblik over væskestatus på hele afdelingen
    På sigt mulighed for nudging af patienter til at øge væskeindtag
  • Potentielt hurtigere udskrivelse og fald i genindlæggelser.

Danish Life Science Clusters OPI-pulje har støttet med kr. 400.000.

APPFWU02V