Skip til primært indhold

Automatisering af kildesortering

Pilotprojekt på Esbjerg og Grindsted Sygehus – Syddansk Universitetshospital, skal afdække og vurdere mulige automatiseringsløsninger, der kan lette kildesortering

Formål

Projektet er et pilotprojekt på Esbjerg Sygehus Syddansk Universitetshospital, der afdækker og vurderer mulige automatiseringsløsninger, der kan lette arbejdsgangene forbundet med de nye krav til øget kildesortering iht. affaldsbekendtgørelsen.

Målet er, at kildesortering af affaldet skal belaste sygehuset mindst muligt, sikre arbejdsmiljøet i forbindelse med affaldshåndtering og samtidig bidrage til omstillingen til cirkulær økonomi.

Projektet vil afdække problemstillinger og muligheder, for herefter at opstille, kvalificere og afprøve forskellige scenarier for automatiseret sortering med fokus på blandingsfraktionen indeholdende ”alt plast, mad- og drikkekartoner”. Projektet vil tage udgangspunkt i rammerne på Esbjerg Sygehus

På baggrund af afprøvninger og analyse vil potentialet i de forskellige scenarier blive sammenlignet og vurderet ud fra parametre som fx økonomi, forbrug af tid og ressourcer, arbejdsmiljø, klima og andre miljømæssige konsekvenser. Det gælder både ift. en optimeret lokal løsning på Esbjerg Sygehus samt skaleringsperspektiv til regionens øvrige sygehuse.

Projektet bidrager til at drive forandringen mod mindre klimabelastende og mere cirkulære sygehuse samt Regionsrådets mål om at øge genanvendelsesgraden til mindst 45% i 2030.

Baggrund

På vores sygehuse genereres stadigt stigende mængder affald, bl.a. som følge af øget effektivitet, men bygningerne er som udgangspunkt ikke dimensionerede til opbevaring af det.
Affaldsbekendtgørelsen kræver kildesortering af affald i adskillige fraktioner, hvilket er processer, der vil tage tid på sygehuset. Tilsammen udgør dette en udfordring.

Sygehusene er nødt til at navigere mellem flere forhold: Overholdelse af miljølovgivning (herunder affaldsbekendtgørelsen), fokusering af personalets tid til patientrettede kerneopgaver, begrænset fysisk plads til affaldsopbevaring og overholdelse af brandsikkerhedskrav. Desuden har man en forpligtelse til at understøtte en høj genanvendelsesgrad af affald, herunder plastik.

Særligt plastfraktionen er kompleks på et sygehus med en bred portefølje af polymerer. Det er svært, selv for uddannet personale, at kende forskel på de forskellige typer som fx blød og hård plastik, og derfor vil der ske fejlsorteringer, som kan have negative konsekvenser for genanvendelsesmulighederne af den sorterede plast og prisen på det.

Der er derfor behov for dels at se på muligheden for blandingsfraktioner inden for blød og hård plastik samt mad- og drikkekartoner, og dels at se på bortskaffelsesmulighederne via sug og automatiseret frasortering i teknisk afdeling i Esbjerg.

Forventet effekt

Automatisering og blandingsfraktion vil hjælpe Esbjerg Sygehus til at leve op til affaldsbekendtgørelsen med mindst mulig belastning af personalet i form af tid og arbejdsmiljø, samt med mindst muligt pladsforbrug.

Partnerskab

  • Esbjerg og Grindsted Sygehus – Syddansk Universitetshospital er projektejer, ved Per Busk, adm. sygehusdirektør. Projektleder for grøn omstilling, Berit Wolmar, står for koordinering på tværs af sygehusets afdelinger
  • Syddansk Sundhedsinnovation er projektleder på vegne af Esbjerg Sygehus, og står for brugerinddragelse og udvikling af plan for implementering og forandringsledelse, samt bistår projektledelsen.

Sygehus Sønderjylland orienteres løbende om projektet som lead for affaldssortering og genanvendelse på tværs af Region Syddanmark.

Tid

Projektet løber fra august 2023 til april 2024.

Kontakt

Mathias Dahl Hoppe

Innovationskonsulent, teknoantropolog, teamkoordinator

Brugercentreret Innovation


23 60 72 56 Mathias Dahl Hoppe på LinkedIn
APPFWU02V