Skip til primært indhold

Forebyggelse af kræft og andre kroniske lidelser - JA PreventNCD

En samarbejdsorienteret tilgang til at håndtere udfordringerne med forebyggelse og kontrol af ikke-smitsomme sygdomme i EU.

Overlæge Torben Jensen, Sygehus Lillebælt Diskussion med blandt andet Torben Frøstrup Hansen, professor og ledende overlæge på Onkologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt, som er projektets 'Competent Authority' i Danmark.

Diskussion med blandt andet Torben Frøstrup Hansen (med mikrofonen), professor og ledende overlæge på Onkologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt, som er projektets 'Competent Authority' i Danmark.

Emil Høstrup, Syddansk Sundhedsinnovation

Emil Høstrup, projektleder på JA PreventNCD, Syddansk Sundhedsinnovation

Monitorering, transparens og samarbejde

Monitorering, transparens og samarbejde er vigtige i indsatsen for at forebygge ikke-smitsomme sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, kræft, diabetes og KOL – de såkaldte NCD'er (Non-Communicable Diseases).

WHO følger arbejdet i Region Syddanmark tæt

Sammen med WHO Regional Office for Europe mødtes alle aktører fra projekterne JA PreventNCD og JACARDI den 10. september 2024 til stormøde i Bruxelles. WHO Regional Office for Europe viser stor interesse i at samarbejde med projektets parter, fordi der er stor synergi i vores fælles mål om at mindske kræftbyrden samt øvrige NCD'er.

På dagsordenen var dialog om at styrke monitoreringssystemer, der kan medvirke til at forebygge ikke-smitsomme sygdomme .

Syddansk Sundhedsinnovation havde en ganske stor rolle at spille på dagen. Det skyldes, at initiativet til mødet lå hos Region Syddanmark, fordi vi er lead på den arbejdspakke, der omhandler monitorering (WP8). Derfor blev både planlægning og gennemførelse varetaget af os, med projektleder Emil Høstrup i spidsen, i tæt samarbejde med vores partnere i JA PreventNCD, JACARDI og WHO Regional Office for Europe.

- Vi er virkelig stolte af, hvordan dagen forløb og af de resultater, der kom ud af det. Engagementet var i top både gennem hele planlægningsprocessen og på selve dagen for mødet "Strengthening NCD Monitoring Systems in the EU: A Collaborative Approach." Også en stor tak til vores deltagere hvor 97 mødte fysisk frem mens 95 deltog online, fortæller Linda Justi, konsulent i Syddansk Sundhedsinnovation.

Fremadrettede handlinger

Som afslutning på mødet bad Dr. Gauden Galea, WHO Regional Office for Europe, alle deltagerne om at rapportere de tre vigtigste budskaber fra mødet. Han opsummerede derefter disse inputs i 11 punkter til fremtiden. Her er nogle af dem:

  1. Vi skal harmonisere metoderne til dataindsamling for at styrke sundhedsdatasystemerne.
  2. Den politiske vilje skal styrkes for at håndtere NCD’er gennem evidensbaserede interventioner og konkrete ansvarlighedsforanstaltninger, og et fokus på forebyggelse og sundhedsfremme er afgørende for at reducere byrden af NCD'er.
  3. Vi skal kræve øjeblikkelig handling for at støtte gennemførelsen af omfattende kontrolpolitikker, herunder beskatning, markedsføringsbegrænsninger og forbud mod tobaksbrug. Desuden bør der indføres en rammeaftale om alkoholkontrol og restriktioner på markedsføring af usund mad for at reducere forbrug og belastning.

Disse, og flere andre punkter nævnt i opsummeringen forestået af Dr Gauden Galea, er vigtige faktorer, der kræver fremtidigt fokus, hvis vi skal gøre fremskridt mod at forebygge kræft og andre kroniske lidelser.

Læs den samlede opsummering fra mødet i Bruxelles: Galea summary of Elements from the Joint Action Experts, Bruxelles 10. December 2024.

På dagsordenen i FN

Opsummeringen bliver også fremlagt på FN-mødet den 22. oktober 2024 med overskriften ”RACE to the Finish: European Regional Multi-stakeholder Consultation on the Fourth United Nations High Level Meeting on Noncommunicable Diseases and Mental Health.” 

Joint Action-projekterne JA PreventNCD og JACARDI er i dermed i fuld gang. Med støtte og opmærksomhed fra WHO's regionale kontor for Europa og den opmærksomhed, der blev skabt den 10. september, har vi etableret et nyt, fælles grundlag for at tackle udfordringerne med forebyggelse og kontrol af NCD’er.

Læs mere om ”RACE to the Finish: European Regional Multi-stakeholder Consultation on the Fourth United Nations High Level Meeting on Noncommunicable Diseases and Mental Health.” 

Kontakt

Emil Høstrup

Projektleder

Brugercentreret Innovation


24 79 99 92 Emil Høstrup på LinkedIn

Linda Justi

Konsulent

Brugercentreret Innovation


29 20 11 87 Linda Justi på LinkedIn
APPFWU02V