Skip til primært indhold

Bæredygtige Lægemidler – kick off på nationalt leadområde

REDUCE – REUSE – RECYCLE er mantraet for det nationale lead-område Bæredygtige Lægemidler, hvor et stærkt line up med repræsentanter fra hele værdikæden for bæredygtig produktion, forbrug og bortskaffelse af medicin, tager et fælles ansvar for bæredygtige lægemidler i sundhedsvæsenet.

Sidsel Arnspang Pedersen, speciallæge, og Mette Marie Hougaard, cheflæge, OUH Farmakologi

Sidsel Arnspang Pedersen (tv), speciallæge, og Mette Marie Hougaard (th), cheflæge, OUH Farmakologi sætter rammen for dagens kick off med en præsentation af det nationale lead-område.

Connie Hedegaard, tidl. minister og EU-kommissær for Klima

Connie Hedegaard, tidl. minister og EU-kommissær for Klima, holder oplæg om klodens temperaturstigninger og de accelererende klimaeffekter, vi oplever i alle dele af verden.

Erik Ruiz, Safer Pharma Programme Manager fra Healthcare Without Harm Europe

Erik Ruiz, Safer Pharma Programme Manager fra Healthcare Without Harm Europe talte om sundheden på tværs af mennesker, dyr og miljøet.

REDUCE – REUSE – RECYCLE

REDUCE – REUSE – RECYCLE er mantraet for det nationale lead-område Bæredygtige Lægemidler

Fra paneldebatten

Fra paneldebatten - med bl.a. Sebastian Mernild fra SDU Climate Cluster

Kick off var arrangeret i samarbejder med en række partnere

Kick off var arrangeret i samarbejder med en række partnere

Mere end 150 deltagere fra sygehuse, apoteker, kommuner, organisationer, styrelser, industri, klimaforskning mv. var mødt op til kick off i Syddansk Sundhedsinnovation 12. november 2024 på det nationale lead-område Bæredygtige Lægemidler.

Med tætte partnerskaber på tværs af hele værdikæden for bæredygtig produktion, forbrug og bortskaffelse af medicin, tog man de første skridt mod et fælles ansvar for bæredygtige lægemidler i sundhedsvæsenet.

For folkesundheden, klimaet og miljøet

Mette Marie Hougaard, cheflæge, OUH Farmakologi og ansvarlig for leadområdet på Bæredygtig Medicin i Region Syddanmark satte sammen med Sidsel Arnspang Pedersen, speciallæge i Klinisk Farmakologi, OUH Farmakologi rammen for dagens kick off med en præsentation af det nationale lead-område.

Sundhedsvæsenet står for 6 % af Danmarks CO2-udledning. Af disse udgør lægemidler 25 %. Danske Regioner vil, som det fremgår af strategien ”Grønne Hospitaler,” halvere CO2-udledningerne inden 2030.

Indsatsen Bæredygtige Lægemidler har fokus på at reducere klima- og miljøbelastningen fra lægemidler i den danske sundhedssektor. Det er en opgave, som vi kun kan løse i stærke partnerskaber med fokus på nytænkning, innovation og vidensdeling.

Landskabet for bæredygtige lægemidler er karakteriseret ved at omhandle både produktion, transport, forbrug og bortskaffelse. Hele værdikæden skal altså involveres hvis 2030-målet skal nås.

Mette Marie Hougaard understregede, at

- Vi står med en et superkomplekst problem, som vi kun kan løse i fællesskab, hvor alle aktører tager ansvar.

IGO - Implementeringsgruppe for Grøn Omstilling

Den nationale Implementeringsgruppe for Grøn Omstilling, med repræsentanter fra alle aktører (sygehusapoteker, farmakologi, bæredygtighedskonsulenter m.m.) der har med bæredygtige lægemidler at gøre, får en vigtig rolle at spille.

Med Sidsel Arnspang Pedersen for bordenden kan her tages de vigtige drøftelser, der skal sikre, at alle bliver hørt og inddraget, og at viden og gode løsninger kan deles og skaleres.

Den brændende platform – hvilken fremtid ser vi ind i?

Connie Hedegaard, tidl. minister og EU-kommissær for Klima, satte som første oplægsholder scenen, da hun fortalte om klodens temperaturstigninger og de accelererende klimaeffekter, vi oplever i alle dele af verden.

Også Connie Hedegaard pointerede den afsindige kompleksitet, løsninger skal spille ind i. Hun insisterede på, at teknologi, innovation og tilpasning ikke gør det alene. Vi skal stille krav til det regulatoriske område og arbejde endnu hårdere for europæiske standarder, som vi ved bliver efterfulgt af andre, fx Kina, et par år efter. Og så er vi nødt til at få en ærlig snak om adfærd og ansvar.

- der skal en ny fortælling til, hvor vi ærligt og alvorligt taler om, at det gode liv, vækst og velfærd skal tænkes anderledes, end vi har gjort indtil nu. Bæredygtighed skal bringes ind i vores langsigtede økonomiske modeller.

Erik Ruiz, Safer Pharma Programme Manager fra Healthcare Without Harm Europe, understregede i sit indlæg, at vi generelt skal have en One health tilgang, hvor vi kigger på sundheden på tværs af mennesker, dyr og miljøet. Her fortalte han bl.a. om omfanget af lægemiddel-forurening i verdens floder, også i områder hvor der ikke bor mennesker. Han betonede også den alvorlige trussel mod dit og mit helbred fra AMR (antimikrobiel resistens). AMR er bl.a. en konsekvens af vores forbrug af antibiotika og har potentiale til i løbet af ganske få år at udvikle sig til en af de største udfordringer i sundhedsvæsnet globalt. Han

Bæredygtige lægemidler fra tre forskellige perspektiver

Efter morgenens oplæg fordelte deltagerne sig i tre tematiske spor, som dykkede ned i perspektiver fra hhv. industri, indkøb og klinik:

Grøn innovation i industrien — Hvordan arbejder industrien med bæredygtige lægemidler?

Fire virksomheder gav oplæg med fokus på produktudvikling, produktion og affaldshåndtering. Produktudvikling kan være med til at mindske klimabelastningen, fx ved at udvikle mindre skadelige drivgasser til inhalations-devices. Produktionen kan bl.a. optimeres med fokus på energi, transport, distribution, leverandørsamarbejde og genanvendelse af materialer og affald. Og affaldshåndteringen kan forbedres ved fokus på cirkularitet og f.eks. fælles takeback-programmer for devices. Medicinalvirksomhederne og brancheforeningerne lagde vægt på behovet for samarbejde på tværs samt internationale standardiserede krav – med en bevidsthed omkring de omkostninger, mere bæredygtige lægemidler medfører. Incitamentstrukturerne skal være på plads. Og så er der brug for at arbejde mere med adfærd.

Grøn forsyning — Hvordan skaber vi grøn omstilling i forsyningskæden?

Deltagerne gav udtryk for, at vi skal blive bedre til at stille krav til leverandører. Selvfølgelig mens vi sikrer en balance mellem forsyningssikkerhed og krav. Vi skal turde begynde på at stille krav og starte dér, hvor vi kan dokumentere og følge op. Sammen skal vi arbejde videre på fælles modeller for, hvordan vi kan dokumentere.

Grønne kliniknære indsatser — Hvordan kan kliniknære tiltag understøtte bæredygtige lægemidler?

Gennem korte pitches blev deltagerne introduceret til forskellige projekter, fra klimavenlig inhalationsmedicin til reduktion af medicinspild, LCA kæder og en sprøjtetømmer. Deltagerne drøftede bl.a., hvordan vi samler erfaringerne fra lokale projekter, så det kan skaleres til andre afdelinger.

Også lovgivning blev vendt, da lovgivning ofte spænder ben for innovative tiltag, fx genudlevering af kræftmedicin og mere lavpraktiske løsninger som fx at fjerne indlægssedler i medicinpakninger. Begge tiltag, som ville have en stor effekt ift. reduktionspotentiale.

Paneldebat

Paneldebatten var sat op i bedste Debatten-stil. Dagens moderator, Morten Givskud, Syddansk Sundhedsinnovation, satte scenen med en række temaer og skiftende paneler. Ligesom deltagerne frit kunne blande sig med kommentarer og spørgsmål.

Mange emner blev berørt: Bæredygtig sundhedspraksis, offentlige indkøb, lovgivningsmæssige tiltag, miljøpåvirkninger fra værdikæden og patientperspektiver på bæredygtig medicin.

Sebastian Mernild fra SDU Climate Cluster fortalte bl.a. om det nye fælles Center for Forskning i Bæredygtige Lægemidler sammen med OUH, som skal hjælpe os med at gå klogt til værks. Komplekse udfordringer kræver nemlig komplekse løsninger, og vi skal turde bryde barrierer og komme ud, hvor isen er tynd.

Ida Sofie Jensen fra LIF understregede, at der er ’grønt håb’. Lægemiddelindustrien tager opgaven på sig, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det er svært og tager tid. Der er mange muligheder, som vi skal innovere os ud af.

Det blev også igen understreget, at der er behov for standardiserede internationale krav, betalingsvillighed og gode rammevilkår. Der er brug for, at incitamenterne vender rigtigt. Og når Amgros går foran og laver grønne indkøb, følger producenterne efter.

Ida Sofie Jensen understregede også, at det er vigtigt at overveje, om man er klar til at betale mere for et produkt, der er mere grønt, hvis to produkter står over for hinanden.

I dag vægter prisen i de fleste tilfælde højest, sammen med effekt og bivirkningen. Øget vægtning af grønne krav kan styrke incitamentet hos virksomhederne.

Helena Hedegaard Udsen, Medicinstuderende, Læger for Klimaet, understregede, at det er vigtigt, at vores kommende sundhedspersonale bliver undervist i, at klimakrisen og biodiversitetskrisen også er en sundhedskrise. Som klinikere skal vi tage ansvar for at vælge produkter med lavere klimaaftryk og have fokus på forebyggelse som en del af rollen som sundhedsprofessionel.

Afrunding

De afsluttende bemærkninger gik bl.a. på, vi skal huske at dele og fejre hinandens succeser, men også dele de ting, der ikke gik så godt. På den måde kan vi stille os oven på hinandens viden og erfaringer. For når vi skal videre, skal vi videre sammen. Der er rigtig meget, vi kan gøre, og hver en dråbe tæller.

Kontakt

Caroline Strudwick

Specialkonsulent, udviklingskoordinator

Brugercentreret Innovation


40 24 75 87 Caroline Strudwick på LinkedIn

Stine Poulsgaard

Innovationskonsulent, designer MA

Brugercentreret Innovation


29 12 08 05

Julie Hvidt

Innovationskonsulent

Brugercentreret Innovation


24 62 88 09
APPFWU02V