Skip til primært indhold

Wearables i sundhedsvæsenet

Mobiltelefoner, smartwatches, sensorer og mere specifikke kliniske wearables vinder indpas i sundhedsvæsenet. Men hvordan sikrer vi, at de skaber værdi

Det var det store spørgsmål ved en temadag i Syddansk Sundhedsinnovation den 5. oktober 2022. Dagen var tætpakket med spændende og særdeles relevante oplæg fra både offentlige og private aktører.

Dagen viste tre afgørende parametre, for at wearables kan lykkes med at skabe værdi:

  • Værdi for borgeren
  • Dataintegration
  • At tænke implementering og drift, herunder finansiering, ind fra start.

Temadagen samlede 50 engagerede deltagere, heriblandt klinikere og ledere fra sundhedsvæsenet, konsulenter og projektledere fra både det private, kommuner og regioner.

Dagen var arrangeret af Vidensgruppen for velfærdsteknologi og formand for gruppen, Susanne Kolle, Sygehus Lillebælt, bød velkommen og præsenterede tankerne bag dagen, som blandt andet er at dele viden om både muligheder, udfordringer og løsninger – altså, hvad der skal til for at skabe værdi med wearables.

Erfaringer med wearables fra diabetesområdet

Diabetes er et område, der allerede har samlet mange erfaringer med brug af wearables i patientbehandlingen.

Niels Ejskjær, professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Nordjylland gav indblik i de muligheder og værdi brugen af wearables har for behandlingen. Særlig i forhold til samspillet mellem læge og patient i behandlingsforløbet og patientens muligheder for at spille en anden og mere aktiv rolle i håndtering af egen sygdom.

Niels understregede, at det er afgørende for udbredelsen af wearables er, at brugerne oplever værdi – forbedret livskvalitet – når de bruger dem

Endvidere skal der være dyb klinisk forankring og brugerinvolvering på alle tænkelige måder – særligt af borgere/patienter, men også de sundhedsprofessionelle.

Ifølge Niels er ligeværdigt samarbejde målet. Ligeværdighed mellem patient og sundhedspersonale stiger ved brug af wearables, som giver borgere/patienter mulighed for at komme mere i spil med viden og data om egen sygdom.

Brug af wearables i kommunerne og perspektiver på sygehusene

Med to indlæg fik deltagerne indblik i to kommunale cases, hvor wearables giver konkret og målbar værdi.

Jens Branebjerg, direktør i BRANE Aps, fortalte om samarbejdet med Kerteminde Kommune. Her har de vist, at døgnrytmemåling med sensorplasteret DEMOS-10 er et effektivt værktøj til plejepersonalet i at få ny viden om borgernes trivsel og til effektivt at tilpasse plejen og handlingsanvisningerne for de borgere, der vurderes til at have en dårlig trivsel.

Theresa Jepsen Meyer, udviklingskonsulent for digital sundhed og velfærdsteknologi i Aabenraa Kommune og Susanne Andersen, projektmanager hos Abena og inkontinenssygeplejerske gav en fælles præsentation "Implementering og værdiskabelse af sensorbleer" af, hvordan de i Aabenraa Kommune blandt andet har erfaringer med at bruge sensorteknologien Abena Nova, en inkontinensble med indbygget sensor på alle plejecentre i kommunen og i hjemmeplejen. Sensoren opsamler data og sender til en app, som plejepersonalet har på deres telefoner, ligesom der er adgang til at kigge ned i data og tilpasse plejen på baggrund af ny viden

På baggrund af de to præsentationer blev Karen Andersen-Ranberg, overlæge og professor i geriatri, OUH og SDU, inviteret på scenen til en åben snak om, hvilke perspektiver der kunne være for at bruge løsningerne på sygehusene og i snitflader og overgange mellem praktiserende læge, kommuner og sygehuse.

Wearables på sygehusene

Også på sygehusene gøres der erfaringer med at bruge wearables.

Ledende overlæge Kenneth Egstrup fortalte om erfaringerne fra Svendborg Sygehus med at benytte en wearable til hjertesvigtspatienter i deres eget hjem, nemlig en Coala EKG-måler.

Kenneth argumenterede også for, at det nære sundhedsvæsen er det virtuelle sundhedsvæsen, hvor borgerne kan blive behandlet og monitoreret derhjemme i vante og trygge rammer. Et godt argument for borgerskabte data er, at mere viden om egen sygdom får egenomsorgen til at stige.

Han understregede, at den store udfordring, er dataintegration: ”Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken – den er opfundet. Men vi skal få styr på det organisatoriske. Vi er nødt til at have dataintegration!”

DataDonor-platformen – et fast track for borgerskabte data i Region Syddanmark

I løbet af dagen blev det tydeligt, at dataintegration er den store udfordring.

Med sin præsentation "Opsamling, anvendelse og formidling af borgerskabte data" kom Emil Høstrup, Syddansk Sundhedsinnovation, med et bud på en løsning på nogle af de udfordringer.

Region Syddanmark har netop færdigudviklet en DataDonor-platform til håndtering af samtykke og indsamling af borgerskabte data til kliniske projekter såvel som forskning og almen forebyggelse.

Data Donor kan derfor fungere som den tekniske og juridiske bro til det etablerede sundhedsvæsen, og den kan fungere på tværs af projekter. Ideen med platformen er netop at gøre det muligt at håndtere data på tværs af projekter og skabe læring til skalering med henblik på øget sikkerhed og gennemsigtighed.

Med Data Donor-platformen er der mulighed for integration til EPJ Syd og der findes allerede en integration til det kommunale omsorgsjournalsystem KMD Nexus og dermed skabe bedre brug af data fra wearables og borgerskabte data.

Der kan findes mere information om Data Donor her: https://syddansksundhedsinnovation.dk/projekter/datadonor-platformen

Afsluttende paneldebat

Dagen blev rundet af med en paneldebat med fokus på perspektiver, barrierer og muligheder for at skabe værdi med wearables i sundhedsvæsenet.

Som med alt andet, der foregår i sundhedsvæsenet, skal patientperspektivet stå centralt i arbejdet med wearables. Kernen er værdi for borgeren!

Også de sundhedsprofessionelle skal tænkes ind fra start. Dyb klinisk forankring skaber den nødvendige værdi for de sundhedsprofessionelle brugere. Sundhedspersonalet løber stærkt, så det er en nødvendighed.

Dataintegration er den store udfordring. Vi er nødt til at sikre, at it-systemer taler sammen. Wearables kan i høj grad være med til at skabe værdi i sundhedsvæsenet; men der er brug for infrastrukturen til at få opsamlet data på en fælles måde, så vi ikke ender med enkeltstående end-to-end silo-løsninger.

Det er afgørende at forholde sig konkret til implementering og drift, herunder finansiering, allerede i de indledende projektfaser. Ellers risikerer man, at ellers gode løsninger ender på lageret.

Vi skal se på tingene ”udefra og ind” og gøre det bedre for borgerne.

Der blev også talt om økonomi: Der er behov for at tænke langsigtet og at spille sektorerne gode sammen. Derfor må der tænkes i måder at overkomme etårige budgetter, og at sektorerne har adskilte økonomier.

I panelet sad Karen Andersen-Ranberg, overlæge og professor i geriatri, Theresa Jepsen Meyer, udviklingskonsulent for digital sundhed og velfærdsteknologi i Aabenraa Kommune, Emil Høstrup, projektleder i Syddansk Sundhedsinnovation og Kenneth Egstrup, ledende overlæge, M-FAM, OUH Svendborg.

Demonstration af løsninger

I udstillingen blev teknologier og løsninger fra Abena, BRANE, Coala og DataDonor demonstreret, og deltagerne fik selv mulighed for at afprøve og stille spørgsmål til dem.

Netværk og refleksion

Dagen bød også på mulighed for at møde hinanden og skabe nye netværksrelationer. Ligesom der var sat tid af i programmet til refleksioner og drøftelser i mindre grupper.

Kontakt

Anne Hagelskjær Skovlund

Specialkonsulent, teamkoordinator

Brugercentreret Innovation


24 34 64 14
APPFWU02V