Skip til primært indhold

Førstehjælp hjernerystelse

Digital støtte til nyramte, særligt unge, med hjernerystelse

I dag udleverer mange skadestuer en folder med information til mennesker, der enten har, eller hvor man har mistanke til, at de har fået hjernerystelse.

Dette projekt tager udgangspunkt i den arbejdsgang og information, der er udarbejdet på baggrund af de nationale og internationale retningslinjer og gør den digital. Dette for at gøre den lettilgængelig for hjernerystelsesramte ved at bruge flere virkemidler, herunder lyd, samt for at udbygge med mere information og funktionalitet, der kan støtte de ramte i de tidlige faser. Efter 48 timer kan man benytte skærm ligesom pårørende og fagfolk også vil kunne benytte indholdet i appen til at støtte de ramte med viden, gode råd, øvelser, etc. Det præcise indhold i appen skal udvikles i projektet i et tæt samarbejde med repræsentanter for hjernerystelsesramte og udvalgte fagfolk med viden på området for at sikre, at der gives evidensbaseret vejledning.

Formål

Formålet med projekt Førstehjælp til hjernerystelse er

  • at udvikle et digitalt støtteredskab, som fagfolk kan henvise til og som borgere og deres pårørende kan anvende, særligt i den første tid, efter en hjernerystelse
  • at forebygge og mindske kroniske senfølger, og formidlet projektets resultater til inspiration for andre organisationer.

Projektet vil således udvikle og teste en digital platform (app) med indhold tilpasset målgruppen, såsom podcasts, råd og vejledning samt muligheden for at spejle sig i cases. Dette skal give borgere relevant information, overblik, og inspiration fra andre i samme situation.

Appen vil på sigt blive anbefalet af skadestuer, praktiserende læger, kommuner og specialiserede kommunikationscentre. Den skal give borgerne empowerment og reel viden, hvilket skal erstatte afmagt med hjælp og vejledning.

Projektet skal demonstrere, at konceptet og appen kan udvikles og anvendes. Målet er på længere sigt at reducere sygefravær og langvarige gener ved at levere hurtig, ensartet og fagligt underbygget information i et digitalt format.

Baggrund

Hvert år får ca. 25.000 danskere en hjernerystelse, og blandt børn og unge er det en almindelig skade. Cirka 30% af unge med hjernerystelse vil opleve vedvarende symptomer, som varer mindst 1 måned efter skaden.

Mange med langvarige konsekvenser efter hjernerystelse oplever symptomer som kronisk hovedpine, koncentrationsbesvær og søvnproblemer, oftest med langvarig sygemelding til følge, hvilket medfører personlige og samfundsøkonomiske konsekvenser.

Dansk Center for Hjernerystelse udgav i 2021 en ny National Klinisk Retningslinje, der anbefaler systematisk information og rådgivning tidligt efter hændelsen.  Anbefalingerne inkluderer nu aktivitet de første to døgn (f.eks. let husarbejde og gåture) og skærmbrug efter 48 timer. Man går således væk fra udelukkende at have fokus på hvile og ro efter hjernerystelse.

Flere aktuelle artikler har i den seneste tid sat fokus på den problemstilling, som mennesker, der rammes af en hjernerystelse oplever, når de skal navigere i deres sygdomsforløb og i kontakten med de forskellige faggrupper, sektorer og tilbud. Der pågår aktuelt en række projekter og politiske drøftelser om, hvordan man på længere sigt sikrer en mere ensartet og evidensbaseret behandling af mennesker, der oplever senfølger efter en hjernerystelse. Der findes i dag forskellige muligheder for støtte, men der mangler et gratis og evidensbaseret digitalt tilbud, leveret af offentlige parter, der kan fungere på tværs af sektorer.

Aktiviteter

Projektets byggesten er indsamling af eksisterende viden, nuværende arbejdsgange samt brugerformidlede behov. På det grundlag bygger vi et forløb til en allerede eksisterende app, der anvender flere forskellige elementer til at formidle den viden, der er brug for når man rammes af en hjernerystelse. App-forløbet bygges op om en eksisterende digital platform, Mit liv – min sundhed i regi af Det Digitale Sundhedscenter,

Det digitale tilbud bliver udviklet ved hjælp af brugerinvolverende workshops og tests efter metoden Participatory design inden det formidles via projektdeltagernes netværk. Det unikke ved løsningen vil være, at den er skabt på baggrund af et bredt og fagligt stærkt partnerskab og at den er tilgængelig og gratis for alle. Erfaringer fra projektet opsamles løbende med henblik på den videre afprøvning og implementering af app-forløbet.

Mål

Projektets mål omfatter:

  • Indsamle viden om oplevelser og behov hos mennesker, især unge, med hjernerystelse
  • Udvikle et digitalt univers for unge og voksne med fokus på evidensbaserede råd
  • Udvikle et koncept for udbredelse af det digitale værktøj via fagpersoner og sociale medier
  • Producere værktøjer og indhold til appen, såsom podcasts, videoer, gradueret træning og afspændingsøvelser
  • Kvalificere konceptet og appens udviklingsproces
  • Beskrive potentiale, udfordringer og omkostninger ved at drive konceptet efter projektet
  • Formidle projektresultater til andre organisationer.

Syddansk Sundhedsinnovations leverancer

Syddansk Sundhedsinnovation (SDSI) står for den overordnede projektledelse og –koordination i projektet samt understøtte udviklingen af det digitale redskab. Dette omfatter administration af projektet, indkaldelse og afholdelse af projektmøder, facilitering af brugerinddragende workshops, beskrivelse og test af den digitale løsning samt afsøgning af muligheder for den videre implementering.

Partnere

I projektet ”Førstehjælp til hjernerystelse” bygger vi på den eksisterende organisering omkring Det Digitale Sundhedscenter, der er et partnerskab etableret i 2013 og inkluderer 34 kommuner, Region Syddanmark samt flere patientforeninger. Det Digitale Sundhedscenter tilbyder en række digitale forløb med fokus på at styrke mestring af kroniske sygdomme, fremme sundhedskompetencer og motivere til ændring af. I projektet har vi et stærkt tværfagligt partnerskab, der udover SDSI, består af:

  • Kommuner, der bidrager med viden om håndtering af mennesker med hjernerystelse og har mange års erfaring med at arbejde med denne målgruppe
  • Forskningsenheden for Almen praksis i Region Syddanmark, der har en vigtig rolle som repræsentant for praktiserende læger, der fungerer som tovholder for den enkelte borgers sundhed og som ser mennesker med hjernerystelse i deres praksisafdelinger
  • Hjernerystelsesforeningen, som er en patientforening for mennesker med hjernerystelse og deltager med brugerrepræsentanter
  • Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CKV), Region Syddanmark, som yder specialrådgivning- og undervisning inden for tale, hørelse, syn eller mobilitet, herunder også hjernerystelse
  • Dansk Center for Hjernerystelse (DCFH), der er det nationale videnscenter om hjernerystelse og deltager med deres specialistviden på området, herunder forsknings- og evalueringskompetencer
  • De unges bidrag ind i projektet er essentielt for at opnå viden og forståelse for målgruppens erfaringer og behov. Deres indsigt er afgørende for at få skabt det rette indhold til appen Førstehjælp til hjernerystelse, så de unge kan relatere til indholdet og opnå værdi af det digitale tilbud.

Herudover involveres leverandører af indhold og platform til udvikling af selve appen og indholdet. Projektet vil løbende involvere yderligere partnere, der vurderes gavnlige for projektets udvikling og udbredelse.

Finansiering

Projektet finansieres af Sygeforsikring Danmark via deres Sundhedsdonationer.

Projektperiode

  • Start: Maj 2025 og forventes at vare i 2 år med afslutning medio 2027.

Kontakt

Marie Harup Jensen

Specialkonsulent, teamkoordinator, antropolog

Brugercentreret Innovation


20 56 69 42

Maria Hardt Schønnemann

Konsulent

Styring, Udvikling og Viden


29 64 58 84 Maria Hardt Schønnemann på LinkedIn
APPFWU02V