Skip til primært indhold

Pilotafprøvning af Digital løsning til graviditetsforløb

Test af digitale løsning til graviditetsforløb i tre afgrænsede geografiske områder

- PROJEKTET ER AFSLUTTET -

Download og læs:

(PDF'erne er ikke webtilgængelig. Hvis du ønsker en webtilgængelig version, er du velkommen til at  Emil.Hostrup@rsyd.dk).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De papirbårne svangerskabsjournaler og vandrejournaler erstattes med en digital løsning tiltænkt både de sundhedsprofessionelle og de gravide, for at forbedre og fremtidssikre graviditetsforløbet i Danmark.

Det nationale projekt Digital løsning til graviditetsforløb er organiseret med en række delprojekter, hvor Pilotafprøvning af Digital løsning til graviditetsforløb er et af flere delprojekter.

Afprøvning af graviditetsmappe og appen

Digital løsning til graviditetsforløb består af en graviditetsmappe hvorigennem data deles mellem de sundhedsfaglige aktører i graviditetsforløber deler oplysninger med hinanden, og med de gravide. De sundhedsprofessionelle tilgår graviditetsmappen via en web-løsning kaldet ”Graviditetsportalen” for hhv. sundhedsplejersker og sygehuspersonale, mens praktiserende læger tilgår Graviditetsmappen via ”Digital Svangrejournal”. De gravide tilgår mappen via en app kaldet ”Min Graviditet”.

I afprøvningsperioden samarbejdes der endvidere med Min Læge app hvori de gravide besvarer et spørgeskema der skal optimere tidsforbruget under første graviditetskonsultation hos egen læge.

Pilotafprøvningen afprøvede den digitale løsning til graviditetsforløb i tre afgrænsede geografiske områder. Odense Universitetshospital og Sygehus Sønderjylland i Region Syddanmark samt Rigshospitalet i Region Hovedstaden.

Afprøvningen forløb hvert sted i et tværsektorielt samarbejde med hhv. Odense-, Aabenraa- og Københavns Kommune. Derudover fem lokale lægepraksis fra hver lokation.

Samtidigt med pilotafprøvningen udførte Syddansk Sundhedsinnovation den første måling i gevinstevalueringen med samme brugergruppe som i pilotafprøvningen. Resultaterne herfra indgik i den fælles rapport for pilotafprøvningen.

Formål

  • At afprøve digitaliseringen af vandre- og svangerskabsjournalen og vurdere værdien for de sundhedsprofessionelle, de gravide og deres pårørende.

Mål

Målet for delprojektet er digital understøttelse af graviditetsforløbet inden for rammerne af arbejdsdelingen mellem den praktiserende læge, fødeafdelingen (sygehuset) og den kommunale sundhedspleje.

Succeskriterierne for delprojektet var:

  • At pilot er gennemført i 1-3 regioner, hvor såvel praktiserende læger, jordemødre, sundhedsplejersker og gravide har været involveret
  • At der er opsamlet viden og erfaringer, som danne grundlag for tilpasninger/justeringer forud implementering i hele Danmark.

Projektets leverancer/resultater

Pilotafprøvningen gav en afklaring af hvilken værdi, det giver for de gravide og hendes pårørende at have adgang til disse oplysninger, samt hvilken værdi det giver de sundhedsprofessionelle at bruge Graviditetsmappen i deres daglige arbejde.

Der opleves værdi hos alle parter i det afprøvede pilot-setup, men det forventes af brugerne, at der er større værdimæssigt potentiale i videre afprøvning og implementering, fx i forhold til overblik over graviditetsforløb hos den gravide, involvering af partneren, data- og notatdeling blandt fagpersonalet, integration af løsningen som et dialogværktøj.

Projektet oplevede et stort engagement blandt deltagerne. Ikke mindst klinikerne, hvis direkte feedback og testning i flere iterationer til forbedring af brugergrænsefladen samt den arbejdsmæssige- og tekniske sammenhæng projektets succes afhænger af. Piloten har endvidere bidraget med værdifuld viden frem mod implementering i større skal når det kommer til arbejdsgange såvel som undervisning af personale samt support-setup og mere.

Alle deltagergrupper angiver i spørgeskema at de er motiveret for implementering af en digital løsning til graviditetsforløb.

Fokusområde på eliminering af dobbeltregistrering samt på login og brugerstyring er hovedelementer i den videre udvikling og senere implementering.

Samarbejdspartnere

  • Sundhedsministeriet
  • Danske Regioner
  • Praktiserende Lægers Organisation
  • MedCom
  • Kommunernes Landsforening
  • Sundhedsdatastyrelsen
  • Syddansk Sundhedsinnovation
  • Region Hovedstaden
  • Odense kommune
  • Aabenraa Kommune
  • Københavns Kommune
  • Lægepraksis i de nævnte kommuner

Projektperiode: jun. 2020 - okt 2022

Kontakt

Emil Høstrup

Projektleder

Digital Innovation


24 79 99 92 Emil Høstrup på LinkedIn
APPFWU01V