Skip til primært indhold

Region Syddanmark fejrede innovationskraften

Fra hele Region Syddanmarks deltog innovationsinteresserede i regionens første innovationsdag 30. april 2025 – Det blev en festlig markering af, at innovationsarbejdet i regionen lever og har det godt.

Velkomst ved Kurt Espersen og ANja Lund

Velkomst ved Anja Lund, formand for Digitaliserings- og Innovationsvalget, og Kurt Espersen, koncerndirektør og formand for Innovationsstyregruppen

De nominerede til Innovationsprisen. Navne fremgår af teksten.

Navne N

De nominerede til Publikumsprisen. Navne fremgår af teksten.

Fælles f

Fællessang med Janne Wind, korleder på Odense Universitetshospital, ved klaveret.

- siden opdateres.

Omkring 130 deltagere fra Region Syddanmark med erfaring og særlig interesse for sundhedsinnovation var mødt op til Region Syddanmarks første innovationsdag.

De kom fra alle hjørner af Region Syddanmark. De repræsenterede patient- og pårørenderåd, sygehuse, psykiatrien og relevante fora og stabsfunktioner. 

Fokus på innovationsdagen var:

  • At dele viden om- og erfaringer med innovation
  • At se løsninger i driften hvor innovation allerede anvendes til at løse konkrete udfordringer i sundhedsvæsenet
  • At inspirere hinanden og kvalificere arbejdet med udvikling og innovation i Region Syddanmark.

Nationalt Center for Sundhedsinnovation placeres i Odense

Få dage inden innovationsdagen kom pressemeddelelsen om, at nyt Nationalt Center for Sundhedsinnovation placeres i Odense. Her bliver centret del  af det eksisterende stærke syddanske økosystem inden for sundhedsinnovation med Syddansk Sundhedsinnovation samt klinikken og forskningen ved OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus og Syddansk Universitet - University of Southern Denmark.

Så stemningen var høj. 

Anja Lund, formand for Digitaliserings- og Innovationsvalget, og Kurt Espersen, koncerndirektør og formand for Innovationsstyregruppen, lagde i deres fælles velkomst vægt på, at dagen er en festdag, hvor vi hylder det innovationsarbejde, der har resulteret i løsninger, der allerede er i drift på sygehusene eller har vist potentiale for det.

Og hvor vi ser fremad mod hvordan Region Syddanmark fortsætter sit arbejde med at matche sundhedsvæsenets udfordringer med innovative løsninger på tværs af alle parter.

Projekter indstillet til innovationsprisen

Innovationsstyregruppen og Den Regionale Innovationsgruppe i Region Syddanmark havde, på baggrund af 26 indstillede innovationsprojekter, udvalgt de 3 nominerede til Innovationsprisen:

  • Den mobile pakkeboks, OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus, Hjertemedicinsk Afdeling og H.C. Andersen Børne- og Ungehospital, OUH, kombinerer en pakkeboks og en mobil robot så patienter, uafhængigt af åbningstider, kan modtage eller aflevere udstyr via SMS. Derudover sørger en kørende autonom robot for at hente og fragte pakkeboksen rundt på sygehuset til gavn for sundhedspersonalet.
  • Selvteststander til test for klamydia og gonorré, OUH, Hudafdeling og Allergicenteret. Løsningen er udviklet med inspiration fra Covid-19-pode-standeren og tilpasset formålet i en brugerinvolverende proces. Den består af ny softwareteknologi så data kan tilgås gennem EPJ Syd. Og har nyt informationsmateriale og videoer til patienterne.
  • Digital velkomst og QR-koder via TV-skærme på Fælles Akutmodtagelsen, Sygehus Sønderjylland, sikrer, at patienterne har adgang til letforståelig og visuel information i realtid.

Med hver deres videopitch præsenterede projektlederne deres projekter.

OBS - Teksten fortsætter efter videoerne.

Den Mobile Pakkeboks

Selvteststander til test for klamydia og gonorré

Digital velkomst og QR-koder via TV-skærme

Og vinderen af Innovationsprisen er

Vinderen af Den Syddanske Innovationspris 2025 blev

  • Selvteststander til test for klamydia og gonorré fra Hudafdeling I og Allergicenteret ved Nadia Trier Munk, klinisk sygeplejespecialist og Bettina Trettin, konst. chefsygeplejerske, post.doc, ph.d. på OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus.
    Læs mere om selvteststanderen.

Anja Lund begrundede valget af vinderen med, at løsningen:

  • Er en innovativ videreudvikling af podestandere fra COVID-19-pandemien.
  • Frigør personaleressourcer, medvirker til øget testkapacitet og større patientfremmøde, og bidrager til at nedbringe smittespredning.
  • Imødekommer den primære unge målgruppes behov og ønsker i forhold til en nem, fleksibel og anonym testmetode.
  • Er udviklet i samarbejde med interne og eksterne parter og at den har stort skaleringspotentiale.

Anja Lund, foretog prisoverrækkelsen.

Prisoverrækkelse af Innovationsprisen til Nadia Trier Munk og Bettina Trettin, konst. chefsygeplejerske, post.doc, ph.d. på OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus.

Anja Lund (tv) overrækker Innovationsprisen til Nadia Trier Munk (midten) og Bettina Trettin (th).

Projekter indstillet til publikumsprisen

På samme måde som med Innovationsprisen havde Innovationsstyregruppen og Den Regionale Innovationsgruppe i Region Syddanmark, på baggrund af 11 indstillede innovationsprojekter, udvalgt 3 nominerede til publikumsprisen

  • AI-journaloptag via video, Psykiatrien i Region Syddanmark, Center for Digital Psykiatri, Teknologi og data. Projektet vil afdække AI-teknologiens potentiale for tidsbesparelse ifm. journalføring og undersøger kvaliteten af journalnotaterne.
  • PEACE - Preventing Cervical Cancer, OUH, Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling. Projektets formål er at forbedre diagnostikken af forstadier (celleforandringer) til livmoderhalskræft ved hjælp af kunstig intelligens. Der er udviklet et set-up med en skærm og et kamera, der tilkobles de eksisterende kolposkoper, så analogt udstyr bliver digitalt uden store investeringer. Algoritmen er også udviklet og viser meget høj sikkerhed.
  • Din Digitale Epilepsiklinik, OUH, Neurologisk Afdeling. Med løsningen kan patienter i Epilepsi-klinikken kontakte klinikken uden for almindelig åbningstid via regionens ePRO-SYD løsning. Patienter tilgår løsningen ved at downloade app’en Mit Sygehus. I appen svarer patienterne på en række behovsspørgsmål og de får derefter svar og bliver fulgt op af klinikkens lægesekretærer med booking og rekvirering af blodprøver.

Med hver deres videopitch præsenterede projektlederne deres projekter.

OBS - Teksten fortsætter efter videoerne.

AI-journaloptag via video

PEACE - Preventing Cervical Cancer

Din Digitale Epilepsiklinik

Og vinderen af Publikumsprisen er

Vinderen af Publikumsprisen blev:

  • PEACE - Preventing Cervical Cancer ved Lone Kjeld Petersen, professor, forskningsleder, OUH, Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling, som vil forbedre diagnostik af forstadier til livmoderhalskræft ved hjælp af AI. 
    Læs mere om PEACE-projektet.

Vinderen blev fundet ved en afstemning blandt publikum mellem de tre nominerede projekter. Og Innovationsstyregruppen – og publikum var enige om, at PEACE:

  • Er innovativt og har potentiale for at tilføre patientværdi ved at forbedre diagnostikken af forstadier til livmoderhalskræft ved hjælp af AI.
  • Understøtter mere præcis diagnostik og giver større patientoplevet kvalitet som følge af behov for færre biopsier og hurtigere svartid.
  • Mindsker kvinders fysiske ubehag ved screening for livmoderhalskræft.
  • Imødekommer behov for mere fokus på kvindesygdomme.
  • Er udviklet i bredt samarbejde og har stort potentiale for skalering.

Kurt Espersen foretog prisoverrækkelsen.

Prisoverrækkelse af Publikumsprisen til Lone Kjeld Petersen, professor, forskningsleder, OUH, Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling.

Kurt Espersen (tv) overrækker Publikumsprisen til Lone Kjeld Petersen, professor, forskningsleder, OUH, Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling.

Dele og sprede viden og læring om innovationsarbejde

Som en del af Den Syddanske Innovationsdag blev vi inspireret af oplægget ’Innovation og partnerskab’ ved Christian Sauvr, Sygehus Lillebælt og oplægget ’Kombinering af robotteknologi og AI til bronkoskopi’ ved Thiusius Rajeeth Savarimuthu, Mærsk McKinney Møller Instituttet, SDU Robotics.

Christian Sauvr fortalte i sit oplæg om Sygehus Lillebælts rejse mod at koble innovation med partnerdskaber. En rejse hvor kerneopgaven - patientbehandling - suppleres af et samfundsansvar, hvor sygehuset stiller sig til rådighed i sammenhænge, der også er på andres præmisser.

Det gør vi, i følge Carsten Sauvr, fordi gode innovative løsninger kræver, at vi involverer andre partner. 

Carsten Sauvr kom også ind på, at moderne innovation kræver en ret omfattende (intern) organisation. Blandt andet fordi klinikerne har brug for hjælp til at udvikle idéer til løsninger og efterfølgende implementere løsninger i driften.

Thiusius Rajeeth Savarimuthus fortalte i sin præsentation om forskning, der kombinerer robotteknologi og AI til bronkoskopi.

En vigtige pointe i Thiusius Rajeeth Savarimuthus præsentation var, at innovation og passion skal ses i forlængelse af hinanden. Og at udvikling af løsninger mellem sundhedsvæsen og forskning gerne skal være et parløb, hvor der kan testes og afprøves løbende. 

Afslutning

Anja Lund, formand for Digitaliserings- og Innovationsvalget, slutter den første Syddanske Innovationsdag med på vegne af regionens Digitaliserings- og Innovationsudvalg og Innovationsstyregruppe

- at takke alle for en berigende dag, der har været med til at sætte fokus på de spændende innovationstiltag og projekter, der finder sted rundt på regionens sygehuse. 

Videre sagde Anja Lund, at dagen vidner om, 

- at vi her i regionen har en innovationskultur, hvor vi styrker vores forbundenhed ved at dele viden og erfaringer på tværs. En innovationskultur, der er et godt fundament for det arbejde, der kommer til at ske, når der i den kommende fremtid skal etableres et Nationalt Center for Sundhedsinnovation her i Odense.

Samlet set viser innovationsdagen ifl. Anja Lund, at innovationsarbejdet her i regionen lever i bedste velgående med en innovationskraft og form, der spænder bredt og varierer både i størrelse og tilgang. 

På gensyn til Den Syddanske Innovationsdag 2026.

Kontakt

Anne Bach Stisen

Enhedschef

Styring, Udvikling og Viden


20 59 89 51

FAKTA

Indstillede projekter

I alt 37 projekter var indstillet til Innovationsprisen og Publikumsprisen.

I denne notesbog finder du et resumé af alle de indstillede projekter.

Innovationsprisen

Gives til løsninger eller arbejdsgange, der allerede er implementeret og skaber værdi i hverdagen for patienter, pårørende eller sundhedsprofessionellen og udpeges af Innovationsstyregruppen. Med prisen følger en præmie på 10.000 kr., som afdelingen kan bruge til fortsat at styrke innovationskulturen.

Publikumsprisen

Gives til tiltag, der ikke nødvendigvis er implementeret, men som har stort potentiale. Med prisen følger en præmie på 5.000 kr., som afdelingen kan bruge til fortsat at styrke innovationskulturen.

Indsatser under regionens innovationsstrategi

Den Syddanske Innovationsdag er en del af en række af indsatser under regionens innovationsstrategi, som fx:

Kompetenceudviklingsforløb

for regionale medarbejdere: Hold 1 startede den 4. marts 2025.

Der er åbnet for Hold 2, som starter 26. aug. 2025 – Læs mere og tilmeld dig.

Innovationspuljen

Her kan der søges midler på op til 1.000.000 kr. til større innovationsprojekter – hertil er fristen den . juni 2025 – og hvor der løbende er mulighed for at søge mellem 50.000-75.000 kr. til mindre innovationsprojekter – Læs mere.

APPFWU01V