Skip til primært indhold

Året der gik i Syddansk Sundhedsinnovation - 2024

Endnu et begivenhedsrigt år er gået.

Region Syddanmarks innovationsstrategi sætter rammen for arbejdet med innovation i Syddansk Sundhedsinnovation. Efter Innovationsstrategien blev godkendt i 2023, har en række tiltag konsolideret innovationsarbejdet i regionen.

Regionsrådet i Region Syddanmark etablerede i maj 2024 en innovationspulje på 10 mio. kr. til modning og fremme af innovative idéer. Dermed kan sundhedsprofessionelle i regionen søge om støtte til innovationsprojekter og –idéer, som i et udfordret sundhedsvæsen, kan bidrage til udvikling af nye løsninger.

Med Innovationsklummer synliggør regionen sit innovationsarbejde gennem vellykkede eksempler på innovation og udfolder sine visionære tanker på innovationsområdet.

Partnerskaber skal være med til udvikle arbejdet med innovation. Derfor lancerede regionen i september 2024 Innovationsforum. Med Innovationsforummet er der skabt rammer for, at regionen sammen med eksterne aktører sætter fokus på udvikling af arbejdet med innovation i Region Syddanmark.

Og der er allerede store planer for 2025: Ved Den Syddanske Innovationsdag 30. april 2025 fejrer vi innovationskraften i Region Syddanmark. Og i 1. kvartal sætter vi gang i et kompetenceudviklingsforløb i innovation, der udbydes til medarbejdere. Forløbet skal tilføre viden om innovationsarbejdet og give konkrete metoder og redskaber til at understøtte innovation i de lokale enheder.

10 år med WHINN 2024 – Week of Health & INNovation

Regionsrådsformand Bo Libergren kunne i år byde velkommen til WHINNs 10 års jubilæum. I sin velkomst lagde han vægt på, at WHINN er stedet, hvor man hører om sundhedsløsninger, der kan være med til at adressere de mange udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor - bl.a. flere ældre, faldende arbejdsstyrke og ulighed i sundhed.

Bo Libergren adresserede også tankerne om at etablere et Nationalt Center for Sundhedsinnovation, som indgår i den politiske Aftale om Sundhedsreform 2024.

På tværs af de syddanske kommuner, forskning og uddannelse, klinikken på sygehuse og virksomheder er der enighed om, at det syddanske innovationsmiljø tilbyder faciliteter, kompetencer og erfaring, som sammen med det omkringliggende økosystem er helt unikt. Det er der en fælles interesse i at bygge videre på. Det bliver spændende at følge hvordan et Nationalt Center for Sundhedsinnovation går fra ord til handling.

Arbejdskraftfrigørende teknologier

I 2024 satte Region Syddanmark fokus på arbejdskraftsfrigørende teknologi og videokontakt i kombination med hjemmebehandling. Det sker i bevidstheden om, at teknologi og digitalisering er nogle af de værktøjer, der skal være med til at løse udfordringer med mangel på arbejdskraft.

Ved alle tre temadage i 2024 var konkrete cases udgangspunkt for vidensdeling og erfaringsudveksling.

De mange cases viser, at arbejdskraftfrigørende teknologier kan bidrage til at frigøre tid hos de sundhedsprofessionelle. Casene handlede blandt andet om: Brug af automatiseringsløsninger med RPA (Robotic Process Automation)-robotter. Selvtest og selvbetjening. Automatisk dataoverførsel. Algoritmer i de mange systemer, der bruges overalt. Og større fokus på bruger- og behovsstyring i klinikken.

Indsatsen fortsætter i 2025.

Grøn omstilling af sundhedsvæsenet

Sundhedsvæsenet står for 6 % af Danmarks CO2-udledning. Af disse udgør lægemidler 25 %. Danske Regioner vil, som det fremgår af strategien ”Grønne Hospitaler,” halvere CO2-udledningerne inden 2030.

På den baggrund har Region Syddanmark gang i en bred vifte af grønne projekter på medicinområdet.

Under mantraet REDUCE – REUSE – RECYCLE har det store projekt ”Bæredygtige Lægemidler” fokus på, sammen med et stærkt line up af repræsentanter fra hele værdikæden for bæredygtig produktion, forbrug og bortskaffelse af medicin, at bringe medicinområdet i en mere bæredygtig retning.

Endeligt skal projektet DANROAD sikre øget genbrug og reducere spild af medicin og på den måde levere væsentlige positive effekter på klima, økonomi og forsyningssikkerhed. Det banebrydende projekt vil bevise, at det er sikkert og logistisk muligt at tilbagetage og genudlevere uåbnet ubrugt kræftmedicin, som i dag kasseres, når patienters behandling ændrer sig.

Det internationale innovationssamarbejde

Syddansk Sundhedsinnovation repræsenterer Region Syddanmark i flere store EU-projekter, hvor vi samarbejder og vidensudveksler med de deltagende nationer.

Det store EU-projekt Joint Action Prevent NCD handler om at forebygge kræft og andre kroniske lidelser. Region Syddanmark, ved Sygehus Lillebælt og Syddansk Sundhedsinnovation, er ansvarlig for at styrke monitoreringsindsatsen af kræft og andre ikke-smitsomme sygdomme på tværs af Europa. I projektet har vi et fremragende samarbejde med WHOs regionale kontor i Europa omkring deres agenda ”Health in all policies.” Her er fokus, at der altid tages hensyn til sundheden på tværs af samtlige sektorer, når der træffes politiske beslutninger.

Innovative løsninger - også i det nære sundhedsvæsen

Mere end 30 kommuner er del af partnerskabet Det Digitale Sundhedscenter (DDS), mellem region, kommuner og patientforeninger. Det gælder også kommuner fra andre regioner end Region Syddanmark.

Med udgangspunkt i tre principper – partnerskab, fleksibilitet og samskabelse tilbyder DDS en unik platform for at realisere digitale ambitioner på borgernære områder.

DDSs fleksible partnerskab og palette af teknologiske løsninger giver den enkelte kommune medbestemmelse og mulighed for at tilpasse løsninger til lokale behov.

Delegationsbesøg fra ind- og udland

Delegationsbesøg fra ind- og udland sker løbende året igennem. I 2024 har vi haft delegationer fra Indien, Japan, Kina, Tyskland, Østrig, Holland, Frankrig. Hertil kommer enkeltpersoner og mindre grupper fra Danmark

De besøgende ser Region Syddanmark som front runner indenfor sundhedsinnovation. De kommer for at blive klogere på blandt andet vores fokus på behov, brugerinddragelse, implementering og partnerskaber i arbejdet med at udvikle nye løsninger til sundhedsvæsenet.

Netværk på tværs af vidensinstitutioner, offentlige organisationer og private virksomheder

Alle fire netværk, som Syddansk Sundhedsinnovation driver i samarbejde med andre aktører, fortsætter i 2025:

  • Netværk for Mobile Robotter i sundhedssektoren
  • RAIN Netværk for kunstig intelligens i sundhedsvæsenet
  • Fundingnetværket i Region Syddanmark
  • Nationalt Netværk for Digital Svangreomsorg.

Der er vedvarende interesser for at deltage i vidensdeling og erfaringsudveksling på tværs af organisationer, geografi og virksomheder.

Vi ses i 2025

Flere arrangementer er allerede i kalenderen. Vi starter den 27. februar 2024 med årets første møde i Netværk for Mobile Robotter i Sundhedssektoren. Herefter følger videndelingsarrangementer om videokontakter og arbejdskraftfrigørende teknologier.

Husk at sætte kryds i kalenderen til den Syddanske Innovationsdag 30. april, Hospital Automation SUmmit 14. maj og til WHINN 2025 29.-30. oktober 2024.

Følg med her på Syddansk Sundhedsinnovations hjemmeside og på vores LinkedIn-profil. Så er du godt orienteret.

Bo Libergren byder velkommen til WHINN 2024

Regionsrådsformand Bo Libergren byder velkommen til WHINN 2024, 30. okt. 2024

Arbejdskraftsfrigørende teknologi

Arbejdskraftsfrigørende teknologi

Bære

Bæredygtige Lægemidler – Kick off 12. nov. 2024 på nationalt leadområde

JAJA

JA Prevent NCD - Bruxelles 10. sept

Innovationsstrategi

WHINN 2024

WHINN 2024 - Week of Health & INNovation

Kontakt

Anne Bach Stisen

Enhedschef

Styring, Udvikling og Viden


20 59 89 51
APPFWU02V