Opsamling – Når AI og robotter går hånd i hånd - WHINN 2024
Den 31. oktober 2024 var netværket RAIN – AI i sundhedsvæsenet vært for halvdagssporet ”Når AI og robotter går hånd i hånd – Et blik ind i fremtidens sundhedsvæsen” på WHINN.
Med udgangspunkt i konkrete cases bød dagen for de 100 deltagere på en udforskning af potentialet, udfordringerne og de bekymringer, der kan være, når AI og robotter mødes i sundhedsvæsnet.
Social intelligens – Thomas Bolander
Thomas Bolander, foredragsholder og professor i logik og kunstig intelligens på DTU stod for dagens første oplæg.
Han stillede med sit oplæg skarpt på de sociale aspekter af kunstig intelligens - italesat gennem begreber såsom Theory of Mind. Han beskrev, hvordan evnen til selvrefleksion og til at sætte sig i andres sted må være en nødvendig egenskab for robotter for at opnå et succesfuldt samarbejde mellem mennesker og robotter. Samtidig kan det dog også blive uhensigtsmæssigt, hvis robotten udviser for stort et hensyn til andre. Der må altså findes en balance.
Hvilke fremtidsudsigter ser vi så ind i, hvad angår samarbejde mellem AI og robotter?
Thomas peger i sit oplæg på, at der stadig er mangler på området og at der for at imødekomme disse er behov for at bygge bro mellem flere discipliner inden for AI. Han peger herunder på en kombinering af machine learning og deep learning samt symbolsk AI – discipliner som på nuværende tidspunkt arbejder adskilt.
Du kan se Thomas’ præsentation her.
Kan AI bane vejen for flere og bedre robotter i sundhedssektoren? – Mikkel Viager
Dagens andet oplæg blev præsenteret af Mikkel Viager, Principal Advisor for Automation & Robotics hos HowToRobot.
Mikkel fremhævede, hvad vi konkret kan gøre nu og her for bedst muligt at udnytte potentialet i AI og robotteknologi.
Helt konkret beskrev han, hvordan anvendelsen af AI og maskinlæring i robotter betyder, at robotter løbende kan "oplæres" i stedet for at være forudprogrammeret til at håndtere alle potentielle arbejdsopgaver. Dette er en stor fordel i arbejdsmiljøer med varierende kontekster og mange skiftende opgaver – som eksempelvis karakteriserer sundhedsvæsenet. Fordelen opnås ved, at det muliggør sidemandsoplæring, så robotten hurtigt kan lære nye færdigheder og løse opgaver mere effektivt.
Også her er der dog fortsat væsentlige barrierer for udbredelse af robotter i sundhedsvæsenet. En af barriererne er de høje krav, som arbejdsopgaverne og variansen i sundhedsvæsnet stiller til tilpasningsevnen af teknologien. Ligeledes er der etiske overvejelser, hvor menneskelig intuition og sikkerhed anses som nødvendige i visse opgaver.
Du kan se Mikkels præsentation her.
Samtalesalon
Oven på de to oplæg - og en kort pause med mulighed for at netværke og tanke op på formiddagskaffe - var deltagerne inviteret til samtalesalon.
Her blev deltagerne opfordret til at dele sig ud i mindre grupper for at vende dagens tema. De var guidet af en 3-retters samtalemenu bestående af forret, hovedret og dessert – i form af indledende, diskuterende og perspektiverende spørgsmål. At dømme ud fra den livlige summen i salen, var der rigeligt at diskutere.
Du kan finde samtalemenuen her.
Paneldebat
Til slut bød dagen på en paneldebat med de to oplægsholdere, Thomas Bolander og Mikkel Viager, samt Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør på Odense Universitetshospital og formand for Region Syddanmarks AI-styregruppe.
Her fik deltagerne mulighed for at stille de tre panelister nogle af de spørgsmål, der var opstået i løbet af dagen. I debatten blev der dykket mere ned i, hvad der skal til for at realisere potentialerne i fremtidsscenarierne og fjerne barriererne. Med Odense Universitetshospital som konkret eksempel, blev det også belyst, hvilke overvejelser sygehusene kan have i forbindelse med implementering af robotter og AI – hvordan, hvorledes og hvornår.
Deltagerne var meget engagerede i debatten og dagen afsluttedes med et stort bifald.
Dagens event var støttet af Danish Data Science Academy
Kontakt
Anne Hagelskjær Asmussen
Specialkonsulent, teamkoordinator, cand.scient.pol
Brugercentreret Innovation
24 34 64 14 ahs@rsyd.dk