Skip til primært indhold

Temadag om digitale løsninger på fødsels- og graviditetsområdet

Hjemmemonitorering af gravide, Digital fødselsforberedelse, Den digitale fødestue og Den Digitale Vandrejournal - Digitalisering har i den grad ramt graviditets og fødselsområdet

Interessen var stor, og der var fuldt hus i Syddansk Sundhedsinnovation til en national temadag torsdag den 27. oktober 2022 med fokus på digitale løsninger til graviditets- og fødselsområdet. Digitale løsninger, der allerede er i drift og løsninger, der er godt i gang med at blive implementeret.

Deltagerne var klinikere fra landets fødesteder. Størstedelen var jordemødre, men også implementeringskonsulenter, overlæger og chefjordemødre havde fundet vej til Odense.

Formålet med dagen var bl.a:

  • At give fødestederne i Danmark den nyeste viden om både nuværende og fremtidens digitale løsninger på fødsels- og graviditetsområdet.
  • at åbne deltagernes øjne for fremtidens digitale løsninger på fødsels- og graviditetsområdet og facilitere diskussioner om potentialer - og om hvor en øget digitalisering giver størst værdi
  • at sætte gang i en tværregional debat om digitalisering på fødsels- og graviditetsområdet
  • at inspirere til øget digitalisering – hvor det giver værdi
  • at øge vidensdeling og skabe netværk omkring digitale indsatser på tværs af landets fødesteder
  • at skabe afsæt for et fremtidigt netværk på området.

Dagens oplæg omhandlede: Hjemmemonitorering af gravide, Digital fødselsforberedelse, Den digitale fødestue og Den Digitale Vandrejournal. Projekter som Syddansk Sundhedsinnovation har en andel i på den ene eller anden måde.

Hjemmemonitorering til gravide med komplikationer

Olav Bjørn Petersen, Rigshospitalet fortalte om ’Hjemmemonitorering til gravide med komplikationer’. Her har ny teknologi i form af et nyt CTG-apparat gjort det muligt at flere gravide kan få monitorering med CTG hjemmefra. 

- Nu er vi dér, hvor vi har udstyr til at opsamle data, så den gravide kan være derhjemme (i stedet for at være indlagt, red.) Evidensen er minimal, men vi sigter efter: Ikke at gøre det ringere end vi kan tilbyde på sygehuset og sådan ser det ud! Vi kan sende gravide med visse former for komplikationer sikkert hjem fra sygehusene, forklarer Olav Bjørn Petersen.

Læs mere Nyt monitoreringsudstyr giver gravide med komplikationer mulighed for at være hjemme i stedet for indlagt

Digital fødselsforberedelse

Under COVID-19-pandemien blev al fysisk fødselsforberedelse aflyst i Danmark i foråret 2020. Det gav et akut behov på fødestederne for alternative kommunikationskanaler, som kunne forberede kommende forældre på fødslen og den første tid med barnet og samtidigt skabe rum for at besvare tvivlsspørgsmål om COVID-19.

Det førte til en hurtig organisering af fødselsforberedelse i form af virtuelle tilbud, som i dag en fast del af tilbud til gravide og partner hos alle fødesteder i Region Syddanmark.

Stine Storm, Sygehus Lillebælt, forklarer om projektet ’Digital fødselsforberedelse’:

- Tak til Covid-19, som gjorde, at vi kunne gå fra ide til handling på 24 timer! Stine Storm fortalte om Sygehus Lillebælts erfaringer med digital fødselsforberedelse. Ifølge hende, kræver implementering af digitale arbejdsgange, at ledelsen understøtter: 1. Gode rammer og en passende kultur; 2. Behov for nye kompetencer og målrettet kompetenceudvikling; 3. Kvalitetsløft og differentierede tilbud.

Læs mere og download Guideline her Kom godt i gang med webinar som patientrettet undervisning

Sansefødestuer

Caroline Damsbo Strudwick og Diane Malberg, Sygehus Lillebælt, præsenterede projektet ’Sansefødestuer’.

De lagde vægt på, at det ikke kun handler om, hvordan man indretter sansefødestuerne, men om hvordan man bruger dem. De pointerede samtidig, at sansefødestuer ikke kun giver værdi for den fødende og partner, de giver også jordemødrene bedre arbejdsmiljø og redskaber i deres daglige arbejder.

I løbet af de næste to år skal samtlige 38 fødestuer i Region Syddanmark (Aabenraa, Esbjerg, Kolding, Odense og Svendborg) bygges om til sansefødestuer. Syddansk Sundhedsinnovation har faciliteret en arbejdsgruppe bestående af jordemødre og obstetrikere fra alle regionens fødesteder i udarbejdelsen af en fælles standard for det fremtidige gode fødselsmiljø med sansefødestuer. Der er udarbejdet en regional designguide, som skal danne grundlag for indretningen af de nye sansefødestuer.

Digital løsning til graviditetsforløb

Svangrejournalen og vandrejournalen er nogle af de allersidste papirjournaler.

Lone Dalager Kristensen er national projektleder på det store nationale projektet 'Digital løsning til graviditetsforløb', som skal erstatte de papirbårne journaler.

Hun fortalte hvordan de gravide får adgang til egne data via en app eller på sundhed.dk. Det giver de gravide overblik over forløb og aftaler, indblik i journal og data, mulighed for at kommunikere med de sundhedsfaglige aktører, adgang til troværdig, forståelig og brugbar information og mulighed for at inddrage partner og pårørende. Og at de sundhedsprofessionelle via den kommende løsning kan se alle relevante data fra graviditetsforløbet og de kan, hvor det er relevant, lægge informationer ind via egne fagsystemer. Det gælder praktiserende læger, den kommunale sundhedspleje og jordemødre, fødselslæger, sygeplejersker og SOSU-assistenter, som har deres daglige gang på fødegange og graviditetsafdelinger.

Lige nu er fase 2 ved at blive beskrevet. Her skal samarbejdet, der binder stat, region og kommune sammen konkretiseres.

- Jo mere konkrete vi bliver, des mere komplekst bliver det. Man erkender, at der ikke kan laves én generisk løsninger til brug nationalt, så vi må indse diversiteten for at nå i mål og fortsætte lokalt med den dybe integration, forklarede Lone Dalager

Jordemoder Mette Rasmussen, Sygehus Sønderjylland, jordemoder i er med i pilotafprøvningen af digital løsning til graviditetsforløb. Hun mener, at en vigtig gevinst er informationsdelingen + at lave en målrettet indsats overfor sårbare gravide.

Læs mere og følg projektet Digital løsning til graviditetsforløb

Telemedicin kan noget særligt

Ved den afsluttende paneldebat var der enighed om, at telemedicin kan noget særligt, og at der er behov for en debat om, hvor vi er på vej hen, og på hvordan vi styrker den digitale transformation bedst.

Mange pegede på, at udviklingen af CTG-apparater til hjemmemonitorering er en øjenåbner, i forhold til hvor lang man er nået og hvor mange patientgrupper der potentielt kan få af løsningen

Fremtidigt netværk for digitale løsninger på fødsels- og graviditetsområdet

På dagen blev stemningen målt i forhold til at mødes igen omkring temaet. Der var stor opbakning fra deltagerne. Med god sandsynlighed vil et klinikernetværk for digitale løsninger på fødsels- og graviditetsområdet se dagens lys i 2023.

Kontakt

Lise Ringkvist

Projektleder

Brugercentreret Innovation


29 24 89 81 Lise Ringkvist på LinkedIn
APPFWU01V