Spiseoplevelsen på plejehjem i Aabenraa Kommune
Syddansk Sundhedsinnovation gennemførte i foråret 2022 en antropologisk undersøgelse for Aabenraa Kommune med fokus på spiseoplevelsen for beboerne på kommunens plejehjem
En samlet måltidsoplevelse
Borddækning, snak med sidemanden og kontakt til plejepersonalet – det er nogle af de ting, som har stor betydning for den samlede måltidsoplevelse for beboerne på plejehjem.
Syddansk Sundhedsinnovation gennemførte i foråret 2022 en antropologisk undersøgelse for Aabenraa Kommune af måltiderne på kommunens plejehjem.
Baggrunden for undersøgelsen er, at kommunens tidligere byråd afsatte midler til at arbejde med servering og anretning af mad på plejehjemmene. Det daværende Social- og Sundhedsudvalg besluttede bl.a. at udmønte disse midler til en undersøgelse, der kunne dykke ned i praksis, behov og ønsker på området. Særligt var fokus på at få indblik i beboernes oplevelse af måltiderne og på at udfordre egne antagelser om, hvordan det går.
Feltarbejde på tre plejehjem i kommunen
Derfor var to antropologer fra Syddansk Sundhedsinnovation på to dages feltarbejde på tre udvalgte plejehjem. Her udførte de en lang række interviews med beboere og personale, deltog i en række måltider og observerede dagligdagen.
Resultatet er en let tilgængelig rapport, som med masser af billeder og citater fra beboernes hverdag formidler indsigter i hele situationen omkring måltiderne; lige fra æstetik og praktiske forhold til beboernes madpræferencer, personalets arbejdsgange og beboernes sociale samspil.
Fokus på den samlede spiseoplevelse
Indsigterne blev præsenteret virtuelt for de involverede interessenter i Aabenraa Kommune på et videomøde i maj 2022.
Anni Oksen, som er afdelingschef i Senior, tog godt imod den borgernære undersøgelse
- Det er lykkedes antropologerne fra Syddansk Sundhedsinnovation at dykke ned i hverdagen på vores plejehjem og at komme frem til både små og større indsigter, som vi kan bære med videre. (…) Vi har været glade for, at vi valgte at gøre det på netop den her måde.
Hun fortæller, at indsigterne fra undersøgelsen nu skal bæres videre til køkkengrupper på plejehjemmene ligesom de tages med i arbejdet med at revidere kommunens Ældre- og Værdighedspolitik. Desuden skal indsigterne forelægges kommunens Social- og Seniorudvalg.
I Social og Seniorudvalget sidder blandt andet Dorrit Knudsen (S), som også deltog ved præsentationen af undersøgelsen. Hun fortæller, at indsigterne kan bruges til at løfte hele diskussionen om de ældres mad og måltider:
- Jeg er rigtig glad for, at det blev en undersøgelse af hele madoplevelsen, frem for blot hvordan maden ser ud. For mig er der stor forskel på, om der er fokus på karse og agurkeskiver eller på hele situationen omkring måltidet. Vi kan bruge resultaterne fra undersøgelsen til at løfte diskussionen væk fra, om maden ser godt ud og hen mod et fokus på, at måltidet er noget, der skal opleves.
Kontakt
Marie Harup Jensen
Innovationskonsulent, teamkoordinator, antropolog
Brugercentreret Innovation
20 56 69 42 mhj@rsyd.dk