Inklusion og fastholdelse af sårbare borgere med diabetes
Projekter gav viden om erfaringerne med afprøvning af indsatserne, herunder udfordringer og gode løsninger
Projekterne har alle fået midler fra Satspuljen ”Evaluering af indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb".
Puljen tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området, og projekterne skal omfatte en eller flere af følgende indsatser:
- Rekrutteringsindsatser i arenaer med høj forekomst af sårbare patienter med diabetes
- Afprøvning af partnerskaber med apoteker med henblik på inklusion i rehabiliteringstilbud
- Afprøvning af partnerskaber med civilsamfund med henblik på f.eks. fastholdelse efter endt rehabiliteringsforløb i kommunen
- Målrettede rehabiliteringstilbud til sårbare patienter med henblik på fastholdelse, f.eks. teknologiske løsninger
- Afprøvning af samarbejdsmodeller mellem sektorer eller sygehusafdelinger med henblik på at få patienter til de relevante undersøgelser og/eller opfølgning
Projekter rettet mod særligt sårbare borgere viser, at der skal tages en række særlige hensyn.
Evalueringen har fokus på fire temaer:
- Identifikation af målgruppen: Hvem og hvor er de sårbare borgere med diabetes? Hvad er deres behov og udfordringer?
- Rekruttering af målgruppen: Hvordan, hvor og hvornår rekrutteres målgruppen? Herunder hvem skal stå for rekruttering (betydningen af sociale relationer), og i hvilke arenaer/gennem hvilke kanaler kan målgruppen rekrutteres?
- Behandlings- og rehabiliteringsindsatser: Hvilken form for indsats har målgruppen behov for, hvor og hvordan kan det foregå, og hvem skal stå for det? Hvad skal der til for at skabe inklusion og fastholdelse af målgruppen, når man udformer indsatser?
- Samarbejde og fremadrettet forankring: Hvilke samarbejdsmodeller er mest optimale i forhold til, at målgruppen inkluderes og fastholdes bedst muligt i behandlings- og rehabiliteringsforløb?
Temaerne indkredser formålet med evalueringen, som er at få viden om erfaringerne med afprøvning af indsatserne, herunder udfordringer og gode løsninger, f.eks. virkningsfulde indsatser og værdifulde samarbejdsmodeller.
Den samlede indsats for de syv projekter er evalueret. Læs ”Evaluering af indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb", december 2021 fra Sundhedsstyrelsen.
Erfaringsrapporten fra Digital Diabetes projektet offentliggøres i løbet af de kommende uger.
Kontakt
Carsten Jensen
Projektleder
Brugercentreret Innovation
24 96 11 72 carsten.jensen@rsyd.dk Carsten Jensen på LinkedIn