Skip til primært indhold

Familiedialog ved hjemme-hæmodialyse på Sygehus Lillebælt

Familiedialog skal styrke familiens interaktion med hinanden, så de oplever #resiliens i en hverdag med en dialysekrævende nyresygdom

Sygeplejersker, læger og diætister i afsnittet for hjemmehæmodialyse er i gang med at udvikle en løsning – kaldet familiedialog – inden for familiesygepleje. Formålet er, at styrke familiens interaktion med hinanden, så de oplever #resiliens i en hverdag med en dialysekrævende nyresygdom.

Brugerinddragelse i undersøgelse og design

Brugerinddragelse i undersøgelse og design af løsningen er central i projektet.

Syddansk Sundhedsinnovation understøttede projektlederen Pernille Langkilde, Sygehus Lillebælt, i de tre faser i projektet: Afdækningsfase - Udviklingsfase og Test- & evalueringsfase. Særlig med fokus på brugercentrerede designmetoder, som tilgodeser en kontinuerlig deltagelse af patienter, deres familier og de sundhedsprofessionelle, der er involveret i dialyseforløb. 

Charlotte Maria Max og Svenja Désirée Jaffari, Syddansk Sundhedsinnovation, i samarbejde med Pernille Langkilde, tilrettelagde og faciliterede den første af en række tværgående workhops med familier og sundhedsprofessionelle, hvor alle deltagere udforskede oplevelser, perspektiver og behov relateret til sygdom, behandling og hverdagsliv.

- Med alt den ’energi’ der var i rummet, forventer jeg helt sikkert, at vi når frem til en løsning på samtaler/dialoger, der understøtter familierne i at håndtere livet med en kronisk nyresygdom. forklarede Pernille Langkilde.

For at strukturere den kreative proces og støtte samarbejdet mellem de forskellige grupper af deltagere, blev der arbejdet med bruger-centrerede designmetoder, herunder personas, og ”boundary objects” (S.L. Star & J. R. Griesemer, 1989) i form af simple artefakter og idékort. Udover at mediere mellem forskellige verdener, gav metoderne samtidig god energi i gruppen, og adgang til at tænke i nye udforskningsmuligheder og ideer.

Kontakt

Svenja Jaffari

Innovationskonsulent, designforsker

Brugercentreret Innovation


23 24 59 17 Svenja Jaffari på LinkedIn

Charlotte Maria Max

Innovationskonsulent

Brugercentreret Innovation


29 20 16 14 Charlotte Maria Max på LinkedIn
APPFWU01V