Skip til primært indhold

Fødselsforberedelse hjemme fra stuen

De gode erfaringer med fødselsforberedelse som webinar under corona-nedlukningen fører til, at tilbuddet bliver permanent

Corona-nedlukningen af Danmark betød aflysning af fødselsforberedelse over hele landet. Dermed mistede de gravide og deres partnere en vigtig del af den danske svangreomsorg. Fødselsforberedelse via webinar er en hjælp til disse familier.

TV Avisen viste i juni 2020 et indslag om fødselsforberedelse som webinar hvor et par fra Sønderjylland fortalte om deres erfaringer og oplevelser.

Fødselsforberedelse fra sofaen

I indslaget møder vi Mona og Torben fra Toftlund i Sønderjylland, som snart har termin. De tager godt imod den virtuelle undervisning.

- Det sociale går jo af det, men rent vidensmæssigt tror jeg ikke, der er den store forskel. Sådan set er det meget hyggeligt at sidde i egen stue og gå til og fra. Jeg føler mig i hvert fald mere klar, fortæller Mona.

Vi møder også Cecilie Weber, jordemoder på Sygehus Sønderjylland. Hun forklarer, at tilbuddet om fødselsforberedelse via webinar er opstået som et behov under corona men, at hun også efter corona kan se fødselsforberedelse via webinar som et supplement til fysisk fødselsforberedelse fx til travle forældre.

Best practice for fødselsforberedelse som webinar

Lise Ringkvist, Syddansk Sundhedsinnovation, leder projektet på tværs af sygehusene:

- Vi kan allerede nu fornemme på de jordemødre, som underviser på webinarerne, at de ser et stort potentiale i at afholde fødselsforberedelse som webinar som supplement til den traditionelle fødselsforberedelse med fysisk fremmøde, når den igen starter op igen efter corona.

Flere fødesteder rundt om i landet kigger også efter digitale alternativer til den traditionelle fødselsforberedelse. Og Lise Ringkvist har allerede her i projektets start fået flere henvendelser om, hvordan man kan gribe tingene an med fødselsforberedelse som webinar. Hun slutter med at sige,

- Vi evaluerer projektet sidst i august og gennem hele projektperioden samler vi erfaringer både i forhold til det tekniske, didaktiske, administrative og organisatoriske. Erfaringer fra projektet gøres tilgængelige for alle interesserede via vores ”Guideline til Fødselsforberedelse som webinar”. En guideline som vi håber, at andre sygehuse og hospitaler i landet vil tage godt imod, og lade sig inspirere af.

Guidelinen var klar i efteråret 2020. Her finder du guidelinen "Webinar som patientrettet undervisning 2020", med gode råd og tips til, når du skal i gang med at afholde webinar som patientrettet undervisning eller lignende.

Donation fra TrygFonden

En donation på 500.000 kr. fra TrygFonden til projekter under Corona-nedlukningen, gjorde det muligt at sætte gang i udviklingsprojektet, som omfatter alle fire fødesteder i Region Syddanmark og Amager-Hvidovre Hospital i Region Hovedstaden.

Kontakt

Lise Ringkvist

Projektleder

Brugercentreret Innovation


29 24 89 81 Lise Ringkvist på LinkedIn
APPFWU02V