Skip til primært indhold

Digitale færdigheder til sundhedssektoren. Hvor skal man starte?

Sundhedsprofessionelle udgør kernen i sundhedssektorens digitale transformation. De nødvendige digitale færdigheder kræver træning, motivation og fokus på implementering

Digitalisering og digitale færdigheder - to sider af samme sag

Når vi taler om telemedicin og eSundhed, nævner vi ofte - i hvert fald i min organisation, Region Syddanmark - digitale færdigheder i samme sætning.

De to er uadskillelige og jeg er ikke den eneste, der tænker sådan, idet jeg for nylig læste følgende overskrift "Digitalisering uden it-færdigheder er drømme uden chancer". Citatet stammer fra rådgivere ved Det Tekniske Akademi og understreger, at man ikke kan have det førstnævnte: digitalisering, uden det sidstnævnte: it-færdigheder.

Med denne viden, hvordan kan vi så videreudvikle brugen af informationsteknologi og kommunikationsteknologi i sundhedssektoren? Og hvor skal vi starte?

Det er ret beset de udfordringer, vi beskæftiger os med i DELIVER-projektet (Digital EducationaL program invoIVing hEalth pRofessionals), i samarbejde med tre europæiske partnere: Universita Udine i Italien, TICSalut Catalonia i Spanien og Angela Boškin Faculty of Health Care, Slovenien.

Vores vision er at fremme de digitale kompetencer hos sundhedsprofessionelle, så de kan pleje vores borgere og patienter såvel fysisk som parallelle digitalt tilbud, fx via videokonsultationer, hjemmemonitorering og andre former for telemedicin, fordi de sundhedsprofessionelle udgør kernen i den digitale transformation i sundhedssektoren.

Med andre ord søger vi at motivere de sundhedsprofessionelle og deres ledere til at blive digitalt dannede og selvsikre, så de kan imødekomme den digitale transformation.

Lidt historie om telemedicin og digitale færdigheder

Klinikere og IKT-specialister (Informations- og Kommunikationsteknologispecialister) i Danmark begyndte at afprøve telemedicin for cirka 25 år siden. De stod over for praktiske udfordringer med at imødekomme behov fra Færøerne og Grønland ved vurdering af røntgenbilleder.

Udfordringen var, at der ikke var tilgængelige radiologer i området. Løsningen blev at sende røntgenbillederne til Danmark. Her blev de vurderet, hvorefter der blev gennemført en fjern-diagnose ved hjælp af telekommunikationsteknologi, altså det vi kalder ”telemedicin”.

FN ranglister Danmark blandt de bedste, når det gælder digitalisering.

Den digitale infrastruktur, der forbinder sundhedssektorerne, betegnes som fremragende. Vores internethastighed er supereffektiv, idet skiftende regeringer prioriterer tilgængelighed for alle borgere, også i landdistrikterne.

Vi har adskillige statsgodkendte apps at vælge imellem med det formål at hjælpe borgerne med at mestre egen sundhed – både indenfor forebyggende behandling, genoptræning og pleje. Helt overordnet, flyder sundhedsoplysninger frit i Danmark, naturligvis underlagt databeskyttelsesreglerne, og er tilgængelige for alle når som helst og hvor som helst. Så måske spørger du dig selv, hvad er så problemet?

Ironisk nok ser det ud til, at vi har haft så travlt med at skabe den digitale infrastruktur, at vi forsømte systematisk at udvikle de digitale færdigheder hos personalet i sundhedsvæsenet. Man tager digitale færdigheder for givet. Set i det lys, har vi i Danmark stadig meget at gøre til i forhold til at sørge for opkvalificering af vores sundhedsprofessionelle og sundhedsledere.

Derfor er DELIVERs kommende uddannelsesplatform relevant – og det er uanset, om vi befinder os i Danmark eller Slovenien.

DELIVERs projektresultater

DELIVER gennemførte i 2022 en undersøgelse for at afdække de faktiske digitale kompetencer hos sundhedsprofessionelle samt hvilket mind-set, værdier og holdninger, der relaterer sig til digitalisering. Omkring 500 sundhedsprofessionelle og ledere i sundhed deltog i undersøgelsen.

Resultaterne er opnået gennem en kvantitativ undersøgelse og kvalitative interviews med nedenstående kategorier. Du kan finde alle analyser og rapporter på DELIVER-projektets hjemmeside.

  • Vurdering af niveauet af digitale kompetencer hos sundhedsprofessionelle og ledere i sundhed
  • Digitale løsninger, der anvendes oftest og anses for vigtigst
  • Opfattelser om digitale løsninger og digitalisering
  • Eksisterende rammer og praksis for introduktion og træning af digitale kompetencer - herunder eksisterende IKT-støttestruktur
  • Potentielle områder for forbedring af digitale kompetencer blandt sundhedsprofessionelle og ledere i sundhed
  • Afgørende elementer for implementering af digitale løsninger.

Sammen med Angela Boškin, Faculty of Health Care viste vores resultater to signifikante opdagelser:

  • For det første viste undersøgelse næsten identiske behov på tværs af landene
  • For det andet var de behov, som interviewpersonerne formulerede, bedre træning og evnen til at øve sig selv og fokus på mind-set – forstået som motivation til at arbejde med og implementere digitalisering.

Hvad leverer DELIVER projektet?

Den kommende DELIVER-uddannelsesplatform har fokus på det store HVORFOR i forhold til digitalisering.

Konceptet indeholder en række temaer rettet mod undervisning af sundhedsprofessionelle og ledere med det mål at styrke deres digitale færdigheder i forberedelsen til den digitale transformation.

Derudover tilbyder konceptet værktøjer, vejledninger, dilemmacases, definitioner osv., der kan udvælges og sammensættes i skræddersyede programmer efter underviserens præference.

Vi omtaler begrebet som "upcycling af kendte og testede forløb og metoder", som vi har samlet til en slags "greatest hits".

Vi håber, at dette koncept vil bidrage til at fremme brugen af informations- og kommunikationsteknologi i sundhedsvæsenet.

DELIVER er et ERASMUS+ projekt i kategorien strategiske partnerskaber for voksenuddannelse.

DELIVER-målgrupper er tværfaglige sundhedsprofessionelle og sundhedsledere, der arbejder på hospitaler og i kommuner. DELIVER er i øjeblikket to år inde i sin projektperiode på tre år. Lancering af uddannelsesplatformen sker i september 2023. Vi ser frem til at rulle den ud til alle, der har brug for at blive (mere) digitale.

Kontakt

Linda Justi

Konsulent

Brugercentreret Innovation


29 20 11 87 Linda Justi på LinkedIn
APPFWU01V