Skip til primært indhold

OffDig2022 - To dage fra den offentlige digitale scene

Hvad rør der sig på den offentlige digitale scene? OffDig2022 gav mange svar med inspirerende debatter, oplæg og workshops

Med udsigt til det jyske landskab – sidder vi i toget på vej hjem fra Århus, hvor vi de sidste dage har været en del af OffDig2022, 23.-24. marts 2022, der igen har kunnet gennemføres fysisk – og tak for det.

Inspirerende dage med gode debatter, oplæg, workshops

Det var nogle inspirerende dage med gode debatter, oplæg, workshops – som blev afsluttet med en debat med blandt andet Imran Rashid, der stillede publikum spørgsmålet

- Hvorfor forbedrer digitalisering ikke vores (arbejds)liv mere?

Det blev italesat, at vi er i gang med en udvikling, hvor vi som borgere/mennesker/individer ikke længere befinder os på førersædet – og har styringen over, hvor den teknologiske udvikling bevæger sig hen. Vi er blevet henvist til bagsædet, hvor vi på bedste vis prøver at være opmærksomme på udviklingen, men hvor vi hverken kan gennemskue konsekvenserne eller fremtidsmulighederne.

Vi kan ses tendenser – og det er dem, vi er blevet mere bekendt med på OffDig2022.

Hvad rør sig på den offentlige digitale scene?

Hvis du spørger de indbudte oplægsholdere på konferencen, er svaret, det gør brugen af data – herunder sundhedsdata. Data, som kan åbne helt nye døre inden for forebyggelse og behandling, men som i mange tilfælde skaber juridiske udfordringer.

Konferencen rettede fokus på behovet for ”digitaliseringsklar lovgivning”.

Kunstig Intelligens (AI) var samtidig et gennemgående tema. Her med fokus på de dilemmaer, der opstår når vu bruger AI og de etiske overvejelser, der kan være med til at spænde ben for udviklingen.

Også den vigtige opgave med at klæde borgere og politikere på blev drøftet, så de bevarer tilliden og ikke ender med en ”algoritme-aversion”. Der ligger en stor kommunikationsopgave for samfundet i at synliggøre de gevinster, der kan opnås ved brug af kunstig intelligens.

Syntetiske data var også på dagsordenen. Her var fokus på, hvordan de syntetiske data, når de bliver sammenkørt med realtidsdata, kan forbedre kvaliteten af algoritmeudvikling.

Strategi på sundhedsdataområdet

En ny strategi på sundhedsdataområdet er på vej fra Sundhedsdatastyrelsen. For de nysgerrige blev der åbnet op for nogle af de temaer, som strategien omhandler.

  • Det skal blive mere enkelt og sikkert at få adgang til data
  • Der skal skabes mulighed for at arbejde med data uden for sundhedsdatastyrelsens forskermiljø
  • Der skal arbejdes for høj datasikkerhed og transparens mm.

Formålet er at indsamling af sundhedsdata skal give værdi til borgeren/patienten. Vi har ifølge innovationsdirektør på Rigshospitalet, Henning Langberg, kun det sundhedsvæsen vi har i dag, fordi vi gennem en lang årrække har indsamlet en stor mængde sundhedsdata. Vi ser frem til at se strategien i sin endelige form.

Tilbage til førersædet

Har vi et ønske om at vende tilbage til førersædet kræver det, ifølge Rane Willerslev, at vi får en større forståelse for de kræfter, vi er en del af. Han ser vores samfundsperiode bære præg af karaktertræk, der minder om starten af den industrielle revolution – men med nogle helt nye teknologiske muligheder. Med den rette anvendelse af de nye muligheder kan det potentielt skabe større frihed, komme uligheden til livs – og bringe os et helt nyt sted hen….

Læs mere fra OffDig2022

Sæt allerede nu kryds i kalenderen. I 2023 bliver OffDig afholdt den 8. - 9. marts 2023 i Odense.

Kontakt

Tine Kongsted Eefsen

Specialkonsulent, teamkoordinator

Styring, Udvikling og Viden


61 61 49 95
APPFWU02V