Skip til primært indhold

Digital fødselsforberedelse – 8 fællesregionale fødselsforberedelsesfilm

Digital fødselsforberedelse er under konstant udvikling og Region Syddanmark arbejder aktivt på forbedringer til gavn for både de kommende forældre og klinikken.

Ærlige og personlige film om graviditet, fødsel og forældreskab

Med otte friske, ærlige og informative film klæder Region Syddanmark kommende forældre endnu bedre på til graviditet, fødsel og forældreskab.

Du finder filmene på Region Syddanmarks hjemmeside eller på de enkelte fødestedernes hjemmesider.

  • Partners rolle
  • Motion og sex i graviditeten
  • Fødslens opstart - tiden hjemme med veer inden fødslen
  • Plukkeveer og fødeveer
  • Efter fødslen - den første tid derhjemme
  • Amning
  • Kroppen efter fødslen - alt det man ikke taler om
  • Fødselsoplevelser.

Filmene er blevet til i tæt samarbejde med regionens fire fødesteder, og kommende og nybagte forældre.

Til fødselsforberedelse berøres mange forskellige emner kort af den undervisende jordemoder, og ofte er det de kommende forældres spørgsmål på dagen, som afgør hvilke emner, der uddybes til undervisningen.

Digital og fysisk fødselsforberedelse supplerer hinanden

Fødselsforberedelse er i dag en kombination af webinarer og fysisk fremmøde.

Ønsket med de otte film var at lave et materiale, som kan sætte gang i tankerne og starte de gode snakke hjemme hos de kommende forældre - inden de skal til fødselsforberedelse som webinarer og fødselsforberedelse med fysisk fremmøde.

- Region Syddanmark tilbyder fødselsforberedelse til alle kommende forældre, som en del af den sundhedsfremmende og forebyggende indsats. Det er vigtigt, at vi når ud til så mange som muligt. De digitale tilbud hjælper os med at nå bredere ud og film er et populært medie hos målgruppen, forklarer Lise Ringkvist, projektleder i Syddansk Sundhedsinnovation.

Fra forældre til forældre

Kommende og nybagte forældre blev interviewet til filmene, og de har delt deres tanker og bekymringer omkring forskellige emner som; partners rolle, hvornår kontakter man fødegangen, den første tid derhjemme, kroppen efter fødslen, amning m.m.

Det er der kommet ærlige og vigtige betragtninger ud af, og i filmene taler jordemødrene ind i emnerne og uddyber med gode råd.

- Korte film hvor vi inddrager patienterne er en effektiv måde at kommunikere budskaber på - og film vil helt sikkert være noget, der kommer mere af på fødselsområdet i den kommende tid, udtaler Lise Ringkvist, projektleder i Syddansk Sundhedsinnovation

Reaktionerne fra dem der har set filmene:

- Det er bare så vigtigt at fortælle om, hvad det indebærer for morens krop at have født et barn.

- Jeg synes de forskellige udsagn rammer rigtig godt ind i mine egne oplevelser. Jeg blev sgu rørt, da den ene jordemoder beskrev hvad partner kan gøre – bl.a. at rose og anerkende, fordi mor kan blive meget følsom pga. hormoner og fordi det er en kæmpe opgave at amme en baby. Så sandt!

- Jeg synes mange af citaterne rammer rigtig godt ift. at italesætte noget af det, der måske kan føles ”forkert” – fx ikke at ville nusses/berøres under veer.

- Jeg ville ønske, jeg havde set de her film før jeg fik mine to piger! Det er vel den største ros jeg kan give.

Digital fødselsforberedelse fik et boost under corona

Digitale fødselsforberedelse fik et boost under corona i form af indsatsen fødselsforberedelse som webinar.

Webinarerne blev sat i gang som en akutindsats, fordi corona-nedlukningen af Danmark betød aflysning af fysisk fødselsforberedelse over hele landet. Dermed mistede de gravide og deres partnere en vigtig del af den danske svangreomsorg.

Webinarerne vandt popularitet både hos kommende forældre og jordemødre, og de er i dag en fast del af fødestedernes tilbud.

Kontakt

Lise Ringkvist

Projektleder

Brugercentreret Innovation


29 24 89 81 Lise Ringkvist på LinkedIn
APPFWU02V