Folkets adfærdsdata - Folkemøde 2019

For andet år i træk deltog Syddansk Sundhedsinnovation på Folkemødet på Bornholm. Sammen med Designskolen Kolding inviterede vi Folkemødets gæster til at tage stilling til deling af deres adfærdsdata

”Vil du dele dine adfærdsdata med sundhedsvæsenet?”

Det spørgsmål trak over 500 folkemødegæster forbi Syddansk Sundhedsinnovation og Designskolen Koldings telt med titlen UNDER HUDEN.

Spørgsmålet var en del af et holdningsbarometer, der stod placeret lige uden for teltet, som trak mange nysgerrige blikke til – især eftersom barometeret hurtigt blev plastret til med mærker ved de svarmuligheder, der var givet på forhånd.

Langt de fleste af Folkemødets gæster tilkendegav, at de gerne vil dele deres data, hvis det kan være til gavn for andre. Men der var også mange, som satte deres mærke ved risikoerne ved deling af deres data, og som dermed udtrykte skepsis over om deres data kan blive misbrugt. Barometeret ledte til mange velfunderede diskussioner mellem de udsendte medarbejdere og de besøgende.

’Wall of Fame’ og ’Wall of Shame’

Holdningsbarometeret trak mange besøgende ind i teltet, hvor de på vores ’Wall of Fame’ og ’Wall of Shame’ delte post-it med adfærd og livstile, som de var stolte af eller ’skammede sig’ over, eller i hvert fald hvor der var plads til forbedring.

Igen blev begge vægge komplet dækket til af de mange besøgende, som udtryk for at mange mennesker er klar til at dele deres adfærdsdata.

Sundhedsløsninger til sårbare borger

Udover ovenstående faste aktiviteter, blev der også afholdt en række debatter, såsom Ulighed i Sundhed, hvor Trine Hammershøy (direktør, Det Sociale Netværk), Katrine Lester (direktør, Danske Seniorer), Tine Jess (professor, Statens Serum Institut), Elsebeth Gerner Nielsen (rektor, Designskolen Kolding) og Kurt Espersen (koncerndirektør, Region Syddanmark) debatterede, hvordan digitalisering og design kan sikre inkludering af marginaliserede grupper, når vi udvikler sundhedsløsninger bl.a. baseret på adfærdsdata.

Vi glemmer ikke etikken

Fredag morgen indtog vi Danske Regioners telt, til en frisk morgendebat med deltagelse fra Mette Bossen Linnet (formand, Digitaliseringsudvalget, Region Syddanmark), Peder Jest (lægefaglig direktør, OUH), Erik Jylling (sundhedspolitisk sirektør, Danske Regioner) og Christian Harsløff (direktør, KL). Med morgenbrød, kaffe, strålende vejr og fantastisk udsigt udover Østersøen, blev det en humorfyldt debat om etik, moral og brugerinvolvering når vi taler datadonation.

Det var alt i alt tre utroligt spændende dage med masser af interesserede besøgende og spændende debatter, der har sat tankerne i gang hos Folkemødets gæster om deres holdning til deling af adfærdsdata.

Få det hele på podcast

Alle debatter, der blev afholdt af Syddansk Sundhedsinnovation, bliver snart tilgængelige som podcast.  Så får du mulighed for at lytte med på hvad diverse eksperter og fagfolk fortalte, selvom du ikke havde fundet vej til Bornholm.

Folkets adfærdsdata - Folkemøde 2019

Kontakt
SDSI
Innovationskonsulent
Morten Givskud
+45 2465 0141
Morten.Givskud@rsyd.dk

SDSI
Projektmedarbejder
William Binderup Jensen
+45 3056 3339
wbj@rsyd.dk