Lev livet med hjertesygdom

Det Digitale Sundhedscenter lancerer den digitale patientuddannelse ”Lev livet med hjertesygdom” til patienter med hjertesygdom

”Lev livet med hjertesygdom” er endnu et fleksibelt tilbud fra Det Digitale Sundhedscenter, som støtter patienter i livstilsændringer.

Hjælp til selvhjælp hjemmefra

Patienter med iskæmisk hjertesygsom, dvs. åreforsnævninger, eller hjerteklapsygdom kan via e-læring og online undervisning lære at leve bedst muligt med deres kroniske hjertesygdom.

”Lev livet med hjertesygdom” består af to elementer, e-læring og onlineundervisning.

Onlineundervisningen varetages af sundhedsfaglige fra de kommunale sundhedscentre. Og det er muligt for patienterne at chatte både med de sundhedsfaglige og andre deltagere med hjertesygdom. På den måde kan deltagerne inspirere hinanden til livsstilsændringer og hjælpe hinanden med at fastholde disse.

De sundhedsfaglige har været på kursus hos IBA Erhvervsakademi Kolding for at blive klar til at undervise online.
Foto: IBA Erhversakademi Kolding.

E-læringen kommer omkring flere emner. Et har fokus på hvordan man som hjertepatient passer på sit hjerte, hvad risikofaktorerne er, og hvad mad og bevægelse betyder.

Mange hjertepatienter kæmper med at bevare livsglæden, fordi de bliver ængstelige for hvad, de kan tåle fx i forhold til et eventuelt arbejde. Her komme e-læringen omkring de psykiske reaktioner på en hjertesygdom, og på hvordan man fastholder god trivsel med sig selv og sine nærmeste. Endelige opfordres patienterne til altid at søg råd og støtte hos familie og netværk og de sundhedsfaglige.

Digital patientuddannelse

”Lev livet med hjertesygdom” bygger på erfaringerne fra et tilsvarende kursus for borgere med diabetes, som blev lanceret i efteråret 2016.

40 borgere med diabetes har indtil nu gennemført diabeteskurset, og der er generel tilfredshed med denne mulighed for at lære at leve med en kronisk sygdom.

Mange borgere, især mænd, er ikke glade for at mødes på hold og tale med andre om deres sygdom. Et digitalt tilbud gør det muligt at nå flere af disse borgere. Online undervisning gør det også nemmere for mange at drøfte følsomme emner, fx udfordringer med sex og intimitet efter man har fået en kronisk sygdom.

Tilbuddet appellerer således til mange mænd, og lidt flere mænd end kvinder deltager i det digitale tilbud, mens flere kvinder gerne møder op i sundhedscentret.

Endeligt gør det digitale tilbud det nemmere at involvere pårørende, og dermed kan patient og pårørende bedre tale om sygdommen, så det bliver en fælles udfordring.

Læs mere om de enkelte moduler (kan kun åbnes i Internet Explorer)

FAKTA - Det Digitale Sundhedscenter – et partnerskabsprojekt

Projektet har fået tildelt 3 millioner kroner i støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets partnerskabspulje ”Sundere liv for alle”.

Projektet afsluttes med udgangen af december 2017

Projektpartnere

  • Hjerteforeningen
  • Diabetesforeningen
  • Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Kerteminde Kommune
  • Kolding Kommune
  • Svendborg Kommune
  • Varde Kommune
  • Region Syddanmark.
Lev livet med hjertesygdom

Kontaktperson
SDSI
It-projektleder
Anna-Britt Krog
+45 3043 3172
anna-britt.krog@rsyd.dk