Døgnrytmelys er godt for både patienter og personale

Døgnrytmelys på psykiatriske afdelinger, der simulerer det naturlige lys, er til gavn for både personale og patienter. Det viser en evaluering af projektet

Mere end halvdelen af de patienter, som har en psykisk sygdom, lider samtidig af søvnforstyrrelser, som kan gøre deres symptomer værre. Forskning viser, at lys blandt andet kan være med til give en bedre søvnrytme.

I 2013 blev initiativet Lys i Psykiatrien bevilget 20 mio kroner til at udvikle døgnrytmelys og andre innovative lyskoncepter i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Initiativet indebærer blandt andet, at  tre psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark fik installeret såkaldt døgnrytmelys, som simulerer det naturlige lys. 

En evaluering af projektet viser nu, at døgnrytmelyset har haft en positiv effekt. Ikke kun for patienterne, men også for personalet på afdelingerne.

En bedre søvnrytme

Døgnrytmelyset følger det naturlige lys. Det betyder for eksempel, at patienterne om morgenen bliver vækket af lys, som gradvist tiltager i styrke, og at lyset om aftenen er dæmpet og har varme toner.

Evalueringen viser, at det især er den dæmpede aftenbelysning, som har en rigtig god effekt, fordi lyset skaber en hyggelig stemning og virker beroligende på patienterne.

Det skriver Psykiatrien i Region Syddanmark.

Tirsdag den 24. januar 2017 bragte TV SYD et indslag fra Psykiatrisk Afdeling Aabenraa.

 Evaluering af døgnrytmelys i psykiatrien
Evaluering af døgnrytmelys


Kontaktperson i Syddansk Sundhedsinnovation