Færre børn skal bedøves til en MR-scanning

To ud af tre børn i alderen fire til ti år bliver lagt i narkose, når de skal scannes i en MR-scanner. Det tal skal ned. Derfor har Kolding Sygehus skabt et nyt legeunivers

Det er svært at ligge stille. Det larmer meget, og det er lidt skræmmende at ligge inde i scannerens rør.

Mange børn kan ikke gennemføre en MR-scanning og må derfor bedøves. Det vil man helst undgå, da bedøvelse af de fleste børn opleves som skræmmende, og da der altid er en risiko forbundet med bedøvelse.

Derfor har Kolding Sygehus skabt et nyt tryghedsskabende lege-univers omkring MR-scanning af børn, som skal gøre det sjovt og slet ikke farligt.

Det skriver Kir Klysner på Sygehus Lillebælts hjemmeside.

- Vi har jo oplevet mange børn, der blev bange, når de skulle scannes. Nu kan forældrene forberede sig med børnene derhjemmefra, og når de kommer her, så vil det føles som om, de har været her før, siger MR-specialist og konstitueret afdelingsradiograf på Kolding Sygehus Kim Jensen.

Fjerner fokus fra det farlige

Lige nu bliver 69 procent af alle børn mellem 4 og 6 år bedøvet, når de skal MR-scannes på Kolding Sygehus. Det tal skal vendes 360 grader rundt, så det maksimalt er ved hver fjerde scanning, at lægerne er nødt til at vælge den udvej.

- Jeg er helt sikker på, vi kommer til at flytte den oplevelse børnene har, når de skal scannes. Vi får fjernet fokus fra, at det er farligt at ligge i den her cylinder, til at det er sjovt og spændende, siger Kim Jensen, som sammen med ledende overlæge Ib Erik Jensen har indtaget nye roller som manuskriptforfatter og spiludvikler i projektet, hvor de har arbejdet tæt sammen med Syddansk Sundhedsinnovation.

Spillet og de særligt indrettede rum omkring scanneren er nu klar til brug. Det grafiske design er udviklet af spilfirmaet Oddlabs efter inputs fra røntgenafdelingen og Syddansk Sundhedsinnovation. Fra tirsdag den 8. november 2016 køres en testperiode med patienter i tre måneder. Fra 1. februar 2017 forventes fuld drift.

Færre børn skal bedøves til en MR-scanning

Kontaktperson i Syddansk Sundhedsinnovation