Evaluering af Ud & Lev

Evaluering af projektet "Ud & Lev" viser, at teknologi kan motivere til mere udendørs aktivitet, når den integreres i borgernes hverdagsliv, og når medarbejderne kan anvende teknologien som pædagogisk redskab

Meningsfulde udendørs aktiviteter for voksne handicappede

Projektet Ud & Lev havde til formål at finde teknologiske løsninger, der kan motivere psykisk udviklingshæmmede til et mere aktivt udeliv.

Projektets afsluttende evalueringsrapport viser, at teknologien bliver brugt, når den kan integreres i borgerens hverdagsliv - og når medarbejderne kan anvende den som pædagogisk redskab.

Projektet har testet, udviklet, afprøvet og evalueret tre forskellige løsningsforslag til meningsfuld og motiverende udendørsaktivitet.

  • En interaktiv klatrevæg
  • Kombination af skridttæller med præmier
  • En quiz, hvor man med en app kombinerer bevægelse og aktivitet med viden.

Interaktiv klatrevæg

Den interaktive væg, E-Wall, produceres af den syddanske virksomhed PlayAlive.

Væggen består af en række trykfølsomme satellitter, som lyser i forskellige farver og kan afgive lyd ved tryk. Væggen har fire indbyggede spil, som både kan spilles alene eller sammen, og som blandt andet fokuserer på hurtighed og hukommelse. Derudover findes der en række quiz-spil til væggen, som kan tilgås via iPad. Her skal spilleren vælge én af fem svarmuligheder ved hjælp af væggens satellitter. For kognitivt velfungerende borgere er der desuden mulighed for selv at designe quizzer på iPad’en, således spillet kan baseres på personlige interesser.

80.000 skridt giver en tur i svømmehallen 

Prototypen Move kombinerer en simpel Fitbit skridttæller med præmier, som kan udbetales ved et valgt antal tilbagelagte skridt. Eksempelvis kan 80.000 skridt belønnes med en tur i svømmehallen.

På Østruplund fik 8 borgere og 4 medarbejdere udleveret en Fitbit, som talte antal skridt. I kantinen var der opstillet PC og skærm, som automatisk synkroniserede data fra de i alt 12 Fitbits - fx under frokosten i kantinen. På skærmen viste et scoreboard hvordan konkurrencen forløb.

Østruplund-quizzen

Østruplund-quizzen består af en app til iPad, som benytter sig af en række på forhånd udvalgte GPS-punkter på Østruplunds matrikel.

Hvert GPS-punkt låser op for en opgave, som spilleren skal løse for at nå videre til næste punkt. Opgaverne er opdelt i tre sværhedsgrader og tre kategorier; Østruplund, paratviden og kig op. Dermed henvender spillet sig til forskellige former for viden og på forskellige niveauer.

Nogle opgaver kræver, at borgeren orienterer sig i området - eks. at antallet af lygtepæle i gårdspladsen tælles, mens andre blot kræver at man svarer på et spørgsmål omkring Østruplunds historik. Desuden er der indlagt mindre spurter, hvor spilleren har x antal minutter til at nå fra ét punkt til et andet.

Spillet er designet af projektteamet, mens spilvirksomheden Lucus har stået for den tekniske udvikling.

Download evalueringsrapporten

Læs den samlede evalueringsrapport, der evaluerer de tre specifikke tiltag, som er udviklet og testet gennem projektforløbet og giver anbefalinger til videre forløb og initiativer.

Evaluering af Ud & Lev

Kontaktpersoner
SDSI
Innovationskonsulent
Henriette Søgaard
+45 2159 8450
henriette.sogaard@rsyd.dk