Lev livet med diabetes

Det Digitale Sundhedscenter lancerer den digitale patientuddannelse ”Lev livet med diabetes” med blandt andet en Facebook-gruppe, hvor borgere kan inspirere hinanden og dele oplevelser og erfaringer

Nytænkning af kommunale sundhedstilbud

Den digitale patientuddannelse ”Lev livet med diabetes” er udtryk for, at kommunerne tænker nyt og gør digitale løsninger til en integreret del af de kommunale tilbud til borgerne om sundhedsfremme og forebyggelse.

20 borgere over 18 år med diabetes 2 fra kommunerne Faaborg-Midtfyn, Kolding og Varde er netop startet i det første forløb med ”Lev livet med diabetes”. Deres forløb kører fra maj-juni, og endnu et forløb løber af stablen fra september til december 2016.

”Lev livet med diabetes” er udviklet i samspil med Diabetesforeningen og Hjerteforeningen for at sikre borgernes og brugernes perspektiv på indholdet i den digitale patientuddannelse. Udviklingen af et tilsvarende tilbud til borgere med hjertesygdom er sat i gang og forventes at være i luften fra januar 2017.

Hjælp til selvhjælp med Facebook og e-læring

”Lev livet med diabetes” består af tre elementer, som sammen ’uddanner’ borgerne til et liv med type 2 diabetes så tæt på det normale som muligt.

På et lukket univers på Facebook kan borgerne og deres pårørende stille spørgsmål til sundhedsprofessionelle og til hinanden. De kan kommentere eller dele oplevelser med andre ligesindede og dermed inspirere og give hinanden ideer.

Også de sundhedsprofessionelle stiller spørgsmål for dermed at opmuntre til dialog mellem deltagerne i gruppen.

Gennem e-læringskurset kan borgeren lære mere om deres kroniske sygdom og om hvordan de håndterer den. Tre moduler ”At passe på min krop”, ”At passe på min psyke” og ”At søge støtte” gennemgår fra hver sin vinkel det at leve med diabetes 2 og sætter fokus på hjælp til selvhjælp. Modulet ”Mit mål, min vej” rammer hele ”Lev livet med diabetes” ind, fordi borgeren her får et redskab til at planlægge og fastholde sine ændringer af vaner. Det har nemlig vist sig vigtig for fastholdelse af livsstilsændringer, at borgeren vælger personlige mål, som er motiverende, og sætter konkrete og realistiske delmål. Læs mere om modulerne (OBS: kan kun åbnes i Internet Explorer).

Andres erfaringer med mad

Et liv med diabetes betyder at man skal være opmærksom på hvad man spiser.

Lev livet med diabetes-ægtepar

Ægteparret Ulla og Kurt Majgård deler i en video på ”At passe på min krop” ud af deres erfaringer om livet med diabetes 2 og fortæller at

- de er meget opmærksomme på kosten,

men også at det giver udfordringer, for selvom

- alle accepterer, at vi ikke må have den æbletærte, …. er det så svært, nogen gange, altid at sige nej tak.

Endeligt får borgerne mulighed for at deltage i undervisning via internettet via tre såkaldte webinarer. Her giver sundhedsprofessionelle hverdagsnær inspiration til at leve godt med diabetes 2, mens borgeren har mulighed for undervejs at chatte med både den sundhedsprofessionelle og de andre deltagere.

FAKTA - Det Digitale Sundhedscenter – et partnerskabsprojekt

Projektet har fået tildelt 3 millioner kroner i støtte fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses partnerskabspulje ”Sundere liv for alle”.

Læs mere om de enkelte moduler.

Lev livet med diabetes

Kontaktperson i Syddansk Sundhedsinnovation
SDSI
IT-projektleder
Anna-Britt Krog
+45 3043 3172
anna-britt.krog@rsyd.dk