Hollandske og schweiziske topembedsmænd søgte inspiration i Odense

22 topembedsmænd fra det hollandske sundhedsvæsen og 20 schweiziske e-sundhedsansvarlige besøgte Odense for at blive klogere på blandt andet sammenhængende patientforløb, hjemmebehandling, tværsektorielt samarbejde og e-sundhedsløsninger

Borgercentreret sundhedsinnovation

Holland står overfor de samme udfordringer som Danmark og resten af Europa: Flere kronisk syge, flere ældre borgere og færre senge. Udfordringer som blandt andet skal løses ved at udvikle innovative velfærdsteknologiske løsninger, der har fokus på øget brug af telemedicin i forbindelse med hjemmebehandling, 

Det var baggrunden for, at 22 topembedsmænd fra alle dele af det hollandske sundhedsvæsen den 14. januar 2016 var på besøg i Odense. 

De blev modtaget på Odense Universitetshospital af direktør Niels Nørgaard Pedersen og fik blandt andet en introduktion til nogle af de sundhedsløsninger, som gør det muligt i højere grad at behandle patienter og borgere i hjemmet. 

Delegationen besøgte også Syddansk Sundhedsinnovation, hvor gæsterne fik en præsentation af CoLab Denmark og CoLab Plug & Play ved Rebekka Daugaard Buhl og Mette Damkjær Syse, daglig leder, præsenterede CoLab Odense. Direktør for Rabobank, Van Schaik fik ny viden til etableringen af et living lab i Holland:

- Vi er i Danmark for at se, hvordan kommuner og sundhedssektoren arbejder sammen om sundhed. Her er Danmark længere fremme. Det er inspirerende, at man i Plug & Play kan teste løsninger i den rette sammenhæng, sagde Van Schaik. 

Besøget sluttede i Odense Kommune hvor de hørte om partnerskabsprojektet "Integrated Care" og kommunens satsning på velfærdsteknologiske løsninger rettet mod ældre borgere.

Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT), Odense Universitetshospital, koordinerede besøget. 

Sundheds-it-løsninger

Den schweiziske delegation var i København og Odense, som del af en studietur, med det formål at udforske de danske erfaringer med sundheds-it, herunder hvordan de bliver forvaltet. Konkrete emner var blandt andet Fælles MedicinKort, elektronisk håndtering af recepter og digitalisering i sundhedsvæsenet.

Studieturens anden dag foregik i Syddansk Sundhedsinnovation i Odense.

Her fik delegationen en demonstration af test og demonstrationslaboratoriet CoLab Plug & Play, og de muligheder det giver for virksomheder, kommuner og sygehuse at teste deres velfærdsteknologiske løsninger.

- Vi har også et testmiljø i Schweiz, men det er ikke lige så stort og velfungerende som her, så det tager vi med videre, sagde Adrian Schmid, leder af eHealth Suisse.  

En række andre projekter og løsninger blev præsenteret for delegationen:

  • Continua guidelines - i et nordisk perspektiv ved direktør Brian Hedegaard, DELTA
  • Det danske sundhedsdatanet - MedCom ved chefkonsulent Jan Petersen
  • Open Tele Health ved direktør Henrik Ibsen
  • Den Digitale Landevej - Next Step Citizen ved direktør Lisbeth Walther, Next Step Citizen. 

Healthcare Denmark koordinerede besøget.

Hollandske og schweiziske topembedsmænd søgte inspiration i Odense

Kontaktperson i Syddansk Sundhedsinnovation
SDSI
Specialkonsulent
Thomas Clausen
+45 2920 1951
Thomas.Clausen@rsyd.dk