Syddansk andel i flot pris til hollandsk robot

Det er med et solidt syddansk fingeraftryk, at den hollandske robot LEA, Lean Elderly Assistant, for nylig har vundet en stor innovationspris, Herman Wijffels Innovatieprijs, i Holland

I udviklingen af robotten, som Odense Kommune og Region Syddanmark har været med til at finansiere, har den nemlig været omkring test-faciliteterne i Syddansk Sundhedsinnovation, som er Region Syddanmarks innovations-enhed.

Det skete i foråret 2015, hvor Syddansk Sundhedsinnovation gennemførte en prototypetest af robotten for at undersøge anvendeligheden i forhold til målgruppen og for at se, om der var eventuelle risici ved anvendelsen.

Robotten LEA udvikles i EU-projektet SILVER, som udvikler nye teknologier til ældrepleje. I takt med, at der bliver flere ældre i Europa, stiger efterspørgslen på teknologiske løsninger, der kan sikre, at de ældre kan leve et uafhængigt liv i eget hjem i længere tid end i dag. Det er målet, at ældreplejen i 2020 kan servicere 10 procent flere end i dag med det samme antal plejepersonale.

I foråret/sommeren 2016 vil LEA igen blive testet. Det vil ske i kommuner i de fem partnerlande i projektet. I Danmark vil Odense Kommune teste robotten. Netop fokus på de fremtidige brugere af teknologien blev fremhævet af juryen i dens bedømmelse af LEA.

Innovative udbud gennem prækommercielle indkøb

I udviklingen af teknologi til ældreplejen benytter SILVER-projektet sig af en ny udbudsform, som hedder prækommercielt indkøb, PCP. Det er en udbudsform, hvor det offentlige kan drive udviklingen af teknologien i den retning, der passer bedst med de offentlige behov.

I Europa er PCP stadig nyt, og Syddansk Sundhedsinnovation deltager også med det formål at indhente og sprede erfaringer om PCP til offentlige organisationer i Danmark. 

FAKTA: SILVER Challenge

I takt med at de europæiske befolkninger bliver ældre, øges behovet for teknologiske løsninger, der kan sikre at ældre kan fortsætte et uafhængigt liv i eget hjem - selv med fysiske eller kognitive handicaps. SILVER udfordringen består i at udvikle nye teknologier til ældrelejen, der kan muliggøre, at i 2020 vil 10 % flere modtage pleje fra samme antal plejepersonale som i dag.

Syddansk andel i flot pris til hollandsk robot

Kontaktperson i Syddansk Sundhedsinnovation
SDSI
Specialkonsulent
Caroline Strudwick
+45 4024 7587
Caroline.Strudwick@rsyd.dk