Ny bog præsenterer offentlig-privat innovation som vejen til vækst

Bogen ”OPI – Debat og perspektiv” beskriver hvordan Offentlig-Privat Innovation bliver en central metode til øget offentlig velfærd.

Bogen ”OPI – Debat og perspektiv” blev præsenteret ved en konference den 28. oktober 2014 i København, arrangeret af OPI-Lab og DenOffentlige.dk. På konferencen mødtes praktikere, erhvervsliv og politikere til en debat om hvordan flere års ambitiøs satsning på Offentlig Privat Innovation – OPI, bringes ud over rampen – til gavn for borgerne. Og deltagere var enige. OPI bliver en central samarbejdsmodel, hvis vi skal sikre fortsat udvikling af det danske velfærdssamfund selv i tider med stramme budgetter.

OPI handler om, hvordan offentlige og private aktører sammen kan udvikle nye og bedre velfærdsteknologiske løsninger og services til gavn for borgeren, forbedrede arbejdsgange i driften på sygehuse og i kommuner og skabe vækst i erhvervslivet. Til at understøtte denne proces har OPI-Lab udviklet metoder, som er frit tilgængelige på OPIguide.dk.

15 meninger om OPI fra erhvervsledere og beslutningstagere

Bogen sætter fokus på mulighederne i Offentlig-Privat Innovationssamarbejde. Og på hvordan OPI-metoderne kan lette vejen for et udbytterigt samarbejde mellem offentlige aktører og private virksomheder.

Bogens indledning er skrevet af Mikkel Hemmingsen, topchef i Københavns Kommune, og tidligere regionsdirektør i Region Syddanmark. Mikkel Hemmingsen beskriver hvordan Region Syddanmark med OPI som strategisk indsatsområdeog med projektledelsen i OPI-Lab, har vist vejen for OPI, men at der stadig er lang vej at gå.

Susan Dalum, projektleder på OPI-Lab, beskriver OPI som samarbejdsmodel, gennemgår de mest betydelige udfordringer og giver bud på løsninger. Endvidere giver Susan Dalum eksempler på OPI. Over to kapitler analyserer og perspektiverer Lena Brogaard, ph.d.-studerende, cand.scient.pol ved KORA, de femten indlæg.

Bogens 15 indlæg stammer fra den OPI-blogstafet, der har kørt på DenOffentlige.dk gennem et år. De 15 erhvervsledere, politikere, organisationsfolk og beslutningstager giver deres mening om hvorfor og hvordan OPI skal bidrage til, at private virksomheder og offentlige aktører sammen udvikler nye services og produkter til gavn for borgerne. Indlæggene er skrevet af: 

 • Margrethe Vestager, Konkurrencekommissær, EU,
 • Allan Søgaard Larsen, CEO, Falck,
 • Gitte Bengtsson, regionalpolitisk direktør, Danske Regioner,
 • Carsten Orth Gaarn-Larsen, direktør, Højteknologifonden,
 • Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti,
 • Bjarne Corydon, finansminister
 • Karsten Dybvad, adm. dir., Dansk Industri,
 • Martin Damm (V), formand for KL,
 • Bente Sorgenfrey, formand for FTF,
 • Jens Klarskov, adm. dir., Dansk Erhverv,
 • Dennis Kristensen, formand for FOA,
 • Hosea Dutschke, direktør, Sundhed og Omsorg, og Jan Beyer Schmidt-Sørensen, erhvervschef, Aarhus Kommune,
 • Birgitte Dam Kræmmergaard, adm. dir. Zealand Care,
 • Lisbeth Valther, adm. dir., SE Next Step A/S,
 • Ulrik Rokkedal Therkildsen, Direktør, Philips Healthcare Danmark.

FAKTA - ”OPI-lab, Laboratorium for offentlig-privat innovation”

Bogen har rod i det tværregionale projekt ”OPI-lab, Laboratorium for offentlig-privat innovation”. Via fem demonstrationsprojekter har projektet samlet erfaringer og viden om offentlig-privat innovationssamarbejde. Det har resulteret i den frit tilgængelige interaktive OPIguide.dk. OPIguide.dk er et interaktivt værktøj med viden, målrettede værktøjer og udbytterige cases, som understøtter en professionalisering af Offentlig-Privat Innovationssamarbejde, så fremtidens OPI-projekter når i mål og bidrager til privat vækst og øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor. 

Ny bog præsenterer offentlig-privat innovation som vejen til vækst

Kontaktperson
SDSI
Konsulent
Linda Justi
+45 2920 1187
linda.justi@rsyd.dk