Den deltagende og co-creative patient var tema på årets Arctic Light conference, ALEC 2014

Årets Arctic Light conference, ALEC 2014, i Sverige, havde den deltagende og co-creative patient som tema. Kristine Kjærsig og Christina Wanscher, Syddansk Sundhedsinnovation, deltog i konference.

ALEC 2014 blev holdt i byen Kiruna i det aller nordligste Sverige. Deltagerne var samlet for at diskutere fremtidens sundehedsvæsen. Og hvordan man med fordel kan inddrage patienter i udviklingen.

Kiruna skal flyttes

Uddover sundhedstemaet blev det også diskuteret, hvordan man flytter halvdelen af Kiruna, som har 19.000 indbyggere.

Flytningen af byen er nødvendig fordi byen er placeret ovenpå den jernmine, som udgør en stor del af byens eksistensgrundlag. Uden minedriften får byen svært ved at overleve. Især byens gamle centrum er i fare fordi området synker.

Denne omlæggelse af byen giver samtidig mulighed for at nytænke de primære og sekundære sundhedstilbud.

Kristine Kjærsig holdt oplæg, hvor hun med udgangspunkt i eksempler fra Danmark, beskrev den store ressource, der ligger i frivilligheden i små lokalsamfund. Og at det er nødvendigt at involvere lokalsamfundene i Kiruna, hvis nytænkningen og flytningen af byen skal blive en succes.

Christina E. Wanscher konkluderede på konferencens første dag, hvor hun blandt andet kom ind på Renewing Health projektets resultater, der snart bliver offentliggjort.

Den deltagende og co-creative patient var tema på årets Arctic Light conference, ALEC 2014

Kontaktpersoner
SDSI
Specialkonsulent, arkitekt
Kristine Nielsen
+45 2920 2204
kn@rsyd.dk