PANELDEBAT: Mennesket og Robotter – hvor går grænsen for brugen af robotter?

Skal robotter varetage eller overtage patientnære funktioner, der før blev løst af personalet og hvor går grænsen egentligt? Det diskuteres ved en paneldebat den 18. august i Syddansk Sundhedsinnovation, Odense

TID: 18. august 2021, kl. 14 - 15.30.

STED: Syddansk Sundhedsinnovation, Forskerparken 10 G, Odense

MÅLGRUPPE: Alle der interesserer sig for interaktionen mellem ’Mennesket og Robotter’

TILMELDING: Online deltagelse

Onlineevent – Deltagerlink https://avcenterlive.dk/sdsi. Du modtager også linket per mail, hvis du har tilmeldt dig onlineeventen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Robotter er mange ting og har længe været anvendt i sygehusvæsenet. 

Særligt logistikrobotter har fundet vej fra fabriksgulvet til hospitalsgulvet og navigerer nu i korridorerne med blodprøver, pakker og godstransport. Senest er robotterne flyttet til de kliniske afdelinger hvor robotkirurgi bliver mere og mere udbredt og hvor man har påbegyndt pilotprojekter hvor træningsrobotter skal aflaste personalet i forbindelse med genoptræning af patienter.

Men i hvor høj grad skal robotter vare-/overtage patientnære funktioner, der før blev løst af personalet og hvor går grænsen egentligt?

Kigger man mod plejesektoren finder man eksempelvis såkaldte sociale robotter, der assisterer personalet med at skabe glæde og livskvalitet hos borgerne. Er der opgaver – tætte på patienten og borgeren – som robotter ikke bør udføre i sygehusvæsenet og det øvrige sundhedsvæsen for den sags skyld og er den samtale overhovedet relevant?

I debatten indgår eksperter og meningsdannere inden for robot-området og inviterer til korte præsentationer og enageret debat om de robotters fremtid inden for det danske sundhedsvæsen.

Du møder

 

 • Søren Andreas Just: Speciallæge og Ph.d. i gigtsygdomme på Medicinsk Afdeling ved Svendborg Sygehus OUH, samt bachelorgrad inden for informatik fra DTU. Involveret i flere AI drevne sundhedsprojekter og test af robotteknologi i klinikken.
 • Thiusius Rajeeth Savarimuthu: Teknisk forskningsleder, Center For Clinical Robotics, Odense Universitetshospital, Professor, SDU Robotics, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet
 • Peter Julius: Partner og medstifter af Public Intelligence. Peter er internationale brobygger og innovatør på flere nationale og internationale kunder og projekter. Det kræver en god blanding af strategisk indsigt og en stærk innovationsfaglighed, krydret med stædighed, masser af kærlighed og gode netværk.
 • Anne Gerdes: Professor i Informationsvidenskab ved Institut for Design og Kommunikation, SDU, leder af Ph.D. programmet i Design og Kommunikation. Hendes forskning omhandler datalogiske, AI-filosofiske og IT-etiske problemstillinger. Her har hun særligt fokuseret på IT-etiske spørgsmål og Ethics by Design i tilknytning til robotter, AI samt AI-overvågningsteknologier. Hun har i en årrække arbejdet med disse temaer i tværfaglige sammenhænge med dataloger og software-ingeniører.
 • Hanne Bækgaard Larsen: Forskningsleder og lektor på Børne-Unge-Afdelingen - Juliane Marie Centret, Rigshospitalet
 • Jens Strandbech: Projektleder og Ph.d. i menneske-robot-interaktion i Syddansk Sundhedsinnovation. Jens er moderator på mødet.

Program

 • Vi starter med korte præsentationer ved paneldeltagere
  • Patientens syn på robotter, v. Søren Andreas Just , tpecialeansvarlig overlæge, ph.d., Reumatologisk Ambulatorium, Medicinsk Afdeling, Svendborg Sygehus, OUH
  • Titel på vej v. Thiusius Rajeeth Savarimuthu , teknisk forskningsleder, Center For Clinical Robotics, Odense Universitetshospital, professor, SDU Robotics, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet
  • From Japan with Love. Historien om hvordan en japansk robot ender i produkttest på et dansk plejehjem, v. Peter Julius, partner og medstifter af Public Intelligence.
 • Paneldebat
  Engageret debat om robotters fremtid inden for det danske sundhedsvæsen. Debatten kredser om formålet med robotter i sundhedsvæsenet baseret blandt andet på hidtidige erfaringer. Herudover fremtidsperspektivet: Hvor vil vi gerne være om 10 år, og hvilke forudsætninger skal være tilstede for at vi når dertil?

PANELDEBAT: Mennesket og Robotter – hvor går grænsen for brugen af robotter?

Kontakt
SDSI
Eventkonsulent
Katrine Maruri
+45 2167 3071
kmz@rsyd.dk