Videotolkning - Tolkning via skærmen
- PROJEKTET ER AFSLUTTET
Implementeringen af videotolkning på Region Syddanmarks fire sygehusenheder (Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland) er gået over al forventning, og antallet af videotolkninger er allerede ved at indhente antallet af traditionelle tolkninger. For 2011 udgjorde videotolkning godt 30 % af det samlede antal tolkninger i regionen, og for 2012 ligger tallet på 57 %. Der er især OUH i Odense og Svendborg, der har taget videotolkningen til sig og integreret det i dagligdagen i klinikken, men også på de øvrige sygehuse og afdelinger i regionen, vinder videotolkning indpas.
Region Syddanmark, med OUH i spidsen, er den region i Danmark, der er nået længst med implementeringen af Videotolkning på nationalt plan:
Samlet set er både patienter og personale meget glade for videotolkning, og erfaringerne viser, at det giver mere effektive tolkninger - og dermed patientsamtaler. En af de mest udtalte fordele, er at det er blevet nemmere at tilbyde akutte tolkninger, at brugen af pårørende som oversættere er reduceret og at personalet sparer tid i de tilfælde, hvor de afventer påbegyndelse af en konsultation, fordi tolken ikke er mødt.
Et nyt perspektiv for videotolkning er, at det skal være den foretrukne metode i psykiatrien. Der er derfor installeret udstyr på de psykiatriske afdelinger i regionen, og de er så småt gået i gang med at anvende videotolkning.
Projektet har på nationalt plan haft en bevillig på 41 mio. kr. fra ABT-puljen (Arbejdskrafts Besparende Teknologi) til implementering af tolkebistand via videokonference til alle sygehusene samt pilotprojekter med kommunerne og praksis.
På nationalt plan står MedCom for implementeringen, herunder at få etableret det tekniske knudepunkt og nødvendige netværksforbindelser på Sundhedsdatanettet.
Læs mere om det nationale projekt på MedComs hjemmeside
Formål
Det overordnede formål med projektet ”Tolkebistand via videokonference” er at forbedre kvaliteten af behandlingen for ikke-dansk talende patienter på sygehusene i Region Syddanmark.
Endvidere at:
- at udbrede videokonferenceudstyr til relevante sygehusafdelinger i regionen så de tekniske forudsætninger for at bruge tolkebistand via videokonference er til stede
- at implementere anvendelsen af videokonference ved behov for tolkebistand
- at sikre tilgængelighed af tolkebistand i regionen.
Succeskriterier:
at 90 % af de tolkebistande, der gennemføres på sygehusene i Region Syddanmark, sker via videokonference ved udgangen af 2012.